Sarajevo i Beograd definirali unaprijeđene saradnje
Foto: sarajevo.ba

Sarajevo i Beograd definirali unaprijeđene saradnje

Na temelju saradnje glavnih gradova BiH i Srbije u Beogradu je jučer potpisano pet sporazuma između institucija iz oblasti kulture, turizma i nauke, što je rezultat razgovora koji su, prije desetak dana, imali gradonačelnici Beograda i Sarajeva Siniša Mali i Abdulah Skaka.

Sporazum o saradnji između Beogradske i Sarajevske filharmonije potpisali su Asja Radonjić, urednica progroma i v.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.

U ime Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta u Sarajevu sporazum su popisali upravnik Dejan Savić i direktorica Marijela Hašimbegović, a u ime Turističke organizacije Beograda i Turističke zajednice Kantona Sarajevo v.d. direktora Miodrag Popović i predsjednik Nermin Muzur.

Sporazum je potpisan i između Naučno-tehnološkog parka Beograd i „Networks Int” d.o.o, a potpise su stavili v.d. direktorica Gordana Danilović-Grković i direktorica Bojana Škrobić-Omerović.

Potpisan je i Sporazum o međusobnoj saradnji između Grada Beograda, Grada Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i EYOF 2019 d.o.o. za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog evropskog olimpijskog omladinskog festivala 2019. godine, čiji su domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo, a potpisali su ga gradačelnici Siniša Mali, Abdulah Skaka, Nenad Vuković te direktor EYOF 2019. Senahid Godinjak.

Osim toga, gradonačelnici Beograda i Sarajeva Siniša Mali i Abdulah Skaka potpisali su i okvirni Memorandum o saradnji između glavnih gradova kojim je, između ostalog, predviđeno da će se Beograd i Sarajevo zalagati za dalje jačanje prijateljstva, pri čemu će unaprijeđivati saradnju od obostrane koristi na svim područjima koja su od interesa za građane dva grada.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma i memoranduma sa nadom da će oni biti temelj za izgradnju kvalitetnih odnosa u budućnosti.

On je naglasio da glavni gradovi u današnje vrijeme predstavljaju ključne karike u razvoju država i regija zbog čega je neophodna brža, lakša, efikasnija i sadržajnija komunikacija među njima.

“Mi smo danas definisali pravce u kojima ćemo razvijati odnose i konkretne projekte sa naglaskom na oblasti u kojima vidimo značajan ekonomski potencijal, ali i šansu za zbližavanje dva grada i naših građana”, rekao je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da glavni gradovi, Sarajevo i Beograd, treba da budu pokretači i lokomotive daljeg razvoja i odnosa dvije zemlje.

“Uradili smo veliku stvar i ono što se možda deset ili dvadeset godina nije riješavalo, za samo deset dana smo preokrenuli. Idemo dalje, gledamo u budućnost i želimo da Sarajevo i Beograd budu faktori stabilnosti i mira u regionu i da zajedno kreiramo novu budućnost”, rekao je Mali, a saopćeno iz Gradsje uprave Grada Sarajeva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.