Glavni grad Bosne i Hercegovine danima je najzagađeniji grad u Evropi, a danima je među najzagađenijim gradovima na Svijetu.

Podaci su ovo stranice koja mjeri kvalitet zraka u svijetu Airvisual.

Danas je Sarajevo peti najzagađeniji grad na svijetu, a ispred njega su indijski Delhi, Dhaka iz Bangladeša, pakistanski Lahore, te Kathmandu sa Nepala.

Drugi najzagađeniji evropski grad je Zagreb, a slijede Krakov, Sofija, Varšava, Priština i Beograd.

Krajem radne sedmice stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, u funkciji kontinuiranog praćenja koncentracija zagađujućih materija u zraku i meteoroloških prilika u Kantonu Sarajevo, saopštilo da će ovakva situacija će trajati do sredine iduće sedmice.

Pozivaju se građani da u narednom periodu maksimalno smanje boravak vani, te da se pridržavaju zdravstvenih preporuka, koje se nalaze na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo KS.

Također upozoravaju i sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS da poštuju propisane mjere.

Naglašavaju i kako kontrolu nad provođenja mjera iz epizode “Upozorenje”, koje su trenutno na snazi, vrše nadležni subjekti za provođenje pomenutog plana.