Sarajevo danima najzagađeniji grad u Evropi
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Sarajevo danima najzagađeniji grad u Evropi

Glavni grad Bosne i Hercegovine danima je najzagađeniji grad u Evropi, a danima je među najzagađenijim gradovima na Svijetu.

Podaci su ovo stranice koja mjeri kvalitet zraka u svijetu Airvisual.

Danas je Sarajevo peti najzagađeniji grad na svijetu, a ispred njega su indijski Delhi, Dhaka iz Bangladeša, pakistanski Lahore, te Kathmandu sa Nepala.

Drugi najzagađeniji evropski grad je Zagreb, a slijede Krakov, Sofija, Varšava, Priština i Beograd.

Krajem radne sedmice stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, u funkciji kontinuiranog praćenja koncentracija zagađujućih materija u zraku i meteoroloških prilika u Kantonu Sarajevo, saopštilo da će ovakva situacija će trajati do sredine iduće sedmice.

Pozivaju se građani da u narednom periodu maksimalno smanje boravak vani, te da se pridržavaju zdravstvenih preporuka, koje se nalaze na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo KS.

Također upozoravaju i sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS da poštuju propisane mjere.

Naglašavaju i kako kontrolu nad provođenja mjera iz epizode “Upozorenje”, koje su trenutno na snazi, vrše nadležni subjekti za provođenje pomenutog plana.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.