“Riješiti probleme djece i osoba s poteškoćama u razvoju”
Foto: Unija mladih DF

“Riješiti probleme djece i osoba s poteškoćama u razvoju”

Okrugli sto sa predstavnicima roditelja, obrazovnih institucija, udruženja ciljne skupine i nadležnih državnih organa pod nazivom “Budi dio promjena” održan je u petak u Međunarodni centar za djecu i omladinu Grbavica.

Članovi Unije mladih Demokratske Fronte Novo Sarajevo su pokrenuli ovaj pilot projekt koji se odnosi na stvaranje pretpostavki i mogućnosti uticaja političkih stranaka na pozitivnu promjenu statusa djece i osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju.

Cilj projekta je izrada dokumenta koji će sadržavati prijedlog izmjena i dopuna zakonskih i podzakonskih propisa, a koji će sadržavati zajedničke prijedloge rješenja učesnika i korisnika projekta. Dokument će biti proslijeđen izabranim predstavnicima stranke u cilju rješavanja postojeće problematike, odnosno dopune, mijenjanja ili donošenja adekvatnih, sveobuhvatnih, realnih i primjenjivih pravnih propisa na svim nivoima vlasti u BiH.

Budi dio promjena

Foto: Unija mladih DF

Na sastanku su predstavnici roditelja, obrazovnih institucija, udruženja ciljne skupine i nadležni državni organi iznijeli su stavove i mišljenja u vezi sa statusom djece i osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju u Kantonu Sarajevo.

Posebno su se osvrnuli na pravne praznine i prepreke koje onemogućavaju kvalitetno, sveobuhvatno i blagovremeno funkcioniranje i saradnju različitih aktera, kao i na probleme u zapošljavanju i pitanja socijalne zaštićenosti. Naglasak je bio i na pravima i obavezama, slobodama i odgovornostima, proklamiranih domaćim zakonodavstvom i međunarodnim katalogom ljudskih prava.

Na kraju Okruglog stola, utvrđen je određen broj prijedloga rješenja, koji su sveobuhvatni, relevantni i neophodni.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.