Revizori GRAS-a moraju se dodatno obrazovati
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Revizori GRAS-a moraju se dodatno obrazovati

Nakon objave u Službenim novinama Zakona o obavezama i ovlaštenjima revizora operatera javnog prevoza putnika u Kantonu Sarajevu, koji je usvojen na Skupštini KS prije desetak dana, počet će njegova primjena.

Prema ovom zakonu revizori moraju da imaju odgovarajuću stručnu spremu, moraju položiti stručni ispit za namještenike u organima državne službe i moraju biti certificirani u skladu sa Zakonom o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine.

“Revizori moraju biti upoznati sa Zakonom, znati svoja pravila i poštovati Kodeks ponašanja prema putnicima, je su oni službena lica i imaju pravo da traže kartu na uvid, a ako putnik nema kartu, dužni su da traže lične dokumente kako bi podnijeli prekršajni nalog protiv onoga ko krši zakon”, rekao je za Klix.ba ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusuf Bubica.

Preduzeće GRAS ima propisan pravilnik o odijevanju revizora i taj pravilnik je poslan Ministarstvu na usaglašavanje.

Trenutno se unutar ovog preduzeća vrši odabir uposlenika za kontrolore.

“Nadamo se da će građani početi kupovati karte i da plaćaju naše usluge. Smtramo da će ovim Zakonom revizori moći efikasno da djeluju i da neće trebati veći broj osoba”, rekao je Avdo Vatrić.

“Revizori moraju imati položen certifikat za zaštitare i za državne službenike. Naši uposlenici to moraju položiti i vršit će se edukacija o načinu komuniciranja sa putnicima. Čekamo da donese pravilnik koji će preciznije da objasni odredbe ovog zakona, a do tada ćemo pripremiti naše uposlenike”, kazao je  u razgovoru za Klix.ba v.d. direktor GRAS-a Avdo Vatrić.

Podsjećamo, prema novom Zakonu, putnik bez karte u vozilu može da plati mandatnu kaznu koja iznosi 50 KM. Ukoliko ne plati mandatnu kaznu, putnik je dužan da predoči kontroloru lična dokumenta na osnovu kojih se piše kaznena prijava koja ide nadležnim organima na postupak i na izricanje adekvatne kaznene mjere, a u tom slučaju putnik plaća i sudske troškove i mandatnu kaznu.

U slučaju da se revizori ponašaju neprimjereno, na prijavu putnika i revizor snosi posljedice, a kazna za takvo ponašanje je 100 KM. Ukoliko putnik nema kartu, niti želi predočiti lične dokumente, revizor ima pravo pozvati pripadnike MUP-a KS-a te u tom slučaju policija preuzima obavezu da postupi po zakonu, piše Klix.ba.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.