Retrospektiva protesta u Mostaru: Nezadovoljstvo ne jenjava
Foto: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Retrospektiva protesta u Mostaru: Nezadovoljstvo ne jenjava

Posljednjih dana nezadovoljstvo građana u Mostaru ne jenjava. Iako su Mostarci predali zahtjeve Skupštini 17. februara u ruke gospodinu Ramizu Jelovcu kao i peticiju sa 3685 potpisa 12. marta, još uvijek nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Dobili su samo obećanje da će im službenici 25. marta do 12 sati uputiti poziv kako bi dogovorili sastanak sa predstavnicima demonstranata.

Kako se niko nije oglasio, demonstranti su se jučer oko 12 sati okupili ispred kantonalne Skupštine i zatražili dozvolu da uđu i dobiju informacije. U tome ih je spriječila policija jer niko od nadležnih nije bio prisutan. Nedugo nakon toga ipak su dozvolili da tri demonstranta uđu, međutim to nije imalo  svrhe jer su zatekli samo administrativne radnike. Rečeno im je da će se sjednica Kolegija Skupštine održati 26. marta, ali da ne znaju kada i gdje, pa su im poručili da ih „ugonjaju“. Istaknuti demonstrant po svojoj volji, borbenosti, čvrstom stavu i jakoj želji da se postignu zatražena prava, Muharem Mušica Hindić kazao je: „Od danas će sve biti drugačije“, te smatra da je ovo kap koja je prelila čašu.

POGLEDAJ GALERIJU

Uprkos kiši, protesti su se nastavili u 17 sati na Španskom trgu, gdje se okupilo oko 70 građanki i građana. Demonstranti su se kretali sa rukama dignutim visoko u zrak, čime su nastoji poručiti policiji da nemaju namjeru biti nasilni. Bez obzira na njihovu simboličnu poruku, policijski koridor im nije dozvolio da prođu, te su ih počeli gurati štitovima. Prilikom pokušaja Hindića da prođe, pustili su ga, a potom zgrabili, oborili na zemlju i počeli udarati. Uveli su ga u policijski kombi u kojem su ga nastavili udarati, odakle su se čuli i zvuci zapomaganja. Policija je takođe pokušala ometati novinare prilikom zabilježavanja ovog incidenta. Tako su i jednom novinaru izbili aparat iz ruku, kojim je snimao situaciju sa Hindićem.

Oko stotinu izrevoltiranih demonstranata, danas se ponovno okupilo ispred kantonalne Skupštine sa zahtjevom da se oslobodi Muharem Mušica Hindić. Također su tražili i ostavke načelnika PU Mostar Draženka Miletića i ministra unutrašnjih poslova HNK Slađana Bevande.

Parole koje su demonstranti uzvikivali su: “Svi smo mi Mušica”,”Vratite nam Mušicu”, “Ostavke”, “Vi niste naša policija”, “Plaćamo vas da nas tučete”,”Hapsite nas zato da se zadrže linije podjela”.

POGLEDAJ GALERIJU

Nakon više od dvadeset sati Hindić je pušten iz pritvora. Osim u pritvoru zadržan je oko tri sata na Sveučilišnoj kličkoj bolnici na Bijelom brijegu gdje su mu konstatovane tjelesne povrede.

Nakon što je pušten održana je press konferencija na kojoj je Hindić potvrdio da tokom pritvora nije imao priliku razgovarati sa svojom advokaticom, te da ga u postaji nisu tukli ali su ga psihički maltretirali. U policijskom kombiju kako kaže tukli su ga svim i svačim, te je pokazao i modrice koje je zadobio od udaraca. Mušica je poručio da će se od sada protestovati još žešće.

POGLEDAJ GALERIJU

Ova dešavanja u Mostaru doveli su do toga da su Hindića podržali Prijedorčani i Sarajlije ističući svoje nezadovoljstvo zbog poteza policije. U nastavku ostaje samo da se prate daljnja dešavanja i hoće li se Mostarci izboriti za zahtjeve koje su predočili.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.