Reprezentacija BiH u četvrtoj jakosnoj grupi
Foto: YouTube

Reprezentacija BiH u četvrtoj jakosnoj grupi

Obavljen je žrijeb jakosnih grupa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine.

Naša reprezentacija je u četvrtoj jakosnoj grupi, zajedno sa Hrvatskom, Engleskom, Francuskom, Grčkom, Italijom, Holandijom, Portugalom i Rusijom. U prvoj skupini je domaćin Brazil i i sedam najbolje rangiranih reprezentacija prema FIFA-inom rangu.

Sistem izvlačenja je najkomplikovaniji do sada. Kako je odlučeno, domaćin Brazil će biti u prvoj grupi, a reprezentacije iz iste jakosne skupine neće moći biti izvučene u istu grupu u ždrijebu za Svjetsko prvenstvo.

Potovi su napravljeni po geografskom ključu, osim prvog pota u kojem se nalaze najboljerangirane reprezentacije FIFA-inoj rang listi objavljenoj u oktobru. Kako se u četvrtoj grupi nalazi devet reprezentacija, jedna će biti prebačena u Pot 2.

U prvoj jakosnoj skupini se nalaze evropske i južnoameričke reprezentacije. Ova grupa će biti podijeljena na dva dijela, tako da će u Potu x biti prebačene četiri južnoameričke reprezentacije.

Na ovaj način će se izbjeći sistem da u jednoj grupi bude više od dvije reprezentacije sa istog kontinenta, rečeno je na konferenciji za novinare.

  • Pot 1: Brazil, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Belgija, Njemačka, Španija, Švicarska.
  • Pot 2: Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador.
  • Pot 3: Australija, Iran, Japan, Južna Koreja, Kostarika, Honduras, Meksiko, SAD
  • Pot 4: BiH, Hrvatska, Engleska, Grčka, Italija, Holandija, Portugal, Rusija.

Na konferenciji za medije, koja je emitirana preko zvaničnog FIFA-inog YouTube kanala, Sepp Blatter, predsjednik krovne kuće svjetskog fudbala, rekao je da raste napetost u Brazilu, te dodao da će evropske reprezentacije pokušati prvi put slaviti na južnoameričkom tlu.

On je naglasio da postoje mala kašnjenja s izgradnjom stadiona, ali da su ona tako mala da su zanemariva. Također, Blatter je podsjetio na nesreću koja se prošle sedmice dogodila u Sao Paolu.

Izvlačenje grupa za svjetsko prvenstvo bit će održano 6. decembra u 17,00 sati po našem vremenu. Tada ćemo, osim protivnika s kojima će se suočiti izabranici Safeta Sušića, saznati i u kojim brazilskim gradovima će igrati naš državni tim.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.