Renoviran amfiteatar Fakulteta političkih nauka u Sarajevu
Foto: Sarajevski.ba

Renoviran amfiteatar Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Foto: Sarajevski.ba

Foto: Sarajevski.ba

Svečano otvaranje renoviranog amfiteatra Fakulteta političkih nauka u Sarajevu sredstvima Turske vladine agencije za saradnju i koordinaciju upriličeno je danas.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je TIKA u posljednje tri godine obnovila 130 objekata u BiH.

“Mi smo nacija koja je u prethodnom ratu praktično uništena, a svaki deseti čovjek je ubijen. Gotovo pola sredstava iz budžeta koristimo da bismo brinuli o žrtvama rata. I to je razlog zašto nam prijatelji kao Turska pomažu” kazao je Izetbegović.

Dodao je da je FPN mjesto odakle će doći budući političari, ministri i predsjednici te da je kao takav vrlo važan za BiH. Naglasio je da predstavnici vlade Turske obnavljaju zajedničku prošlost BiH i Turske.

Koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc kazao je da predstavnici TIKA-e već 18 godina djeluju u BiH te da će nastaviti realizaciju planiranih projekata posebno na polju obrazovanja.

Rekao  je da  renovirani amfiteatar nazvan “Istanbul – Sarajevo”  simbolizira dobre odnose BiH i Turske.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je da ako se BiH pruža pomoć, onda ona treba da bude bezuvjetna te da su predstavnici TIKA-e obnovili amfiteatar prvenstveno zbog interesa BiH.

“Također sam diplomirao političke nauke i puno toga sam naučio. Ali moram priznati da je rad u BiH bila najbitnija škola za mene” naglasio je ambasador Yildiz.

Dekan FPN-a Šaćir Filandra zahvalio je predstavnicima TIKA-e na prijateljskoj i profesionalnoj saradnji te kazao da su oni i u vremenu opće svjetske krize prepoznali značaj ovog fakulteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić naglasio je da Sarajevo treba ponovo da postane akademska prijestolnica te da je obnova ovog amfiteatra dokaz za to.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.