Pečeni krompiri, ako niste znali, korisni su za zdravlje. Poral Net.hr pozivajući se na care2.com, donosi nekoliko razloga zašto je to tako:
Bogati su kalijem
Pečeni krompir je pri vrhu liste namirnica koje su najbogatije kalijem. A dovoljno je reći da je kalij jako važan jer neutralizira štetan utjecaj viška natrija te drži krvni pritisak pod kontrolom.
S korom su sjajan izvor dijetalnih vlakana
Jedan pečeni krompir pokriva 12 posto potreba odrasle žene za vlaknima i osam posto odraslog muškarca. Vlakna su važna za probavu i učinkovitu apsorpciju hranjivih tvari, a pečeni krompir se može ‘podičiti’ da sadrži i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna kontroliraju kolesterol, a netopiva olakšavaju da loše tvari izađu iz našeg organizma. No nemojte krompir ‘natovariti’ maslacem i sirom.
Imaju jako malo kalorija
Krompir je nerijetko nepravedno optužen da je kalorična hrana, ali istina je da jedan srednje velik pečeni krompir sadrži samo oko 170 kalorija. No, ono što ‘nabija’ kalorije su slanina, sir, maslac i vrhnje uz koje se pečeni krompiri često jedu. Probajte ih s umakom od paradajza ili brokulom, piše care2.com.