Prvo TrebaDH takmičenje u downhillu na Trebeviću (FOTO)

Prvo TrebaDH takmičenje u downhillu na Trebeviću (FOTO)

Grupa entuzijasta, zaljubljenika u brdski biciklizam i prirodu su se prije nekoliko godina skupili i krenuli voziti bicikla i praviti staze po kojima bi mogli voziti. Vremenom je to spontano druženje pomicalo granice pa tako sada na Trebeviću imamo vrlo atrktivnu downhil stazu. Oni su Savages Crew.

Downhill je ekstremna disciplina brdskog biciklizma gdje se vozači jako brzo spuštaju niz strme i često neprohodne staze sa raznim tehnički zahtjevnim elementima.
Iako izgleda opasno, oni koji se bave ovim sportom će reći da nije.

Njihova svakodnevnica je prije svega vožnja i uživanje u adrenalinu koji downhill pruža, ali u zadnje vrijeme oni aktivno kopaju, uređuju šumske i planinske predjele kako bi sebi i drugima tu vožnju učinili jos atraktivnijom. Samim tim čine i pozitivnu promociju ove vrste biciklizma u Bosni i Hercegovini.

POGLEDAJ GALERIJU

Dobna granica ne postoji, Savages Crew čine momci od 16 do 36 godina starosti.

“Naravno, ne voze svi podjednako, svako vozi u skladu sa svojim mogućnostima, tehnikama vožnje koje posjeduje, fizičkom spremom, pa tako i godinama”, kažu Savagesi.

Iskustvo koje imaju stekli su vozeci po raznim europskim bike parkovima gdje su pored usavršavanja tehnika vožnje, vidjeli kako se to radi vani pa onda ta iskustva primjenili prilokom izgradnje downhill staze na Trebeviću.
Neke od lokacija na kojima su bili i koje preporučuju svima koji su zainteresovani za ovaj vid rekreacije su Pohorje – Slovenija, Saalbach – Austrija, Leogang – Austrija, Les Arcs – Francuska, Livigno – Italija, Koliba – Slovačka.

Kako su se radovi na izgradnji staze privodili kraju došli su na ideju da organizuju downhil utrku kako bi svi mogli vijeti produkt njihovog truda i rada.

Utrka pod nazivom TrebaDH Sarajevo održat će se 12. i 13. septembra i na njoj će pored domaćih vozača nasupiti i takmičari iz regiona.

 

Prvog dana, u subotu, vozit će se trening kako bi se takmičari upoznali sa stazom.
Drugog dana, u nedjelju, planirana su jos dva treninga, kvalifikacije za finale i finalna vožnja na kojoj će se saznati prvi pobjednik TrebaDH Sarajevo.

Lokacija starta ja na vrhu Trebevića, dok je cilj uz glavnu cestu prema Brusu, u blizini Prvog šumara, tačnije 150 metara iza.

Prijaviti se mogu svi biciklisti koji imaju odgovarajući bicikl, full face kaciga je obavezna a obzirom na karakteristike staze ostala zaštitna oprema je više nego poželjna.
Svi učesnici voze na sopstvenu odgovornost a maloljetni biciklisti moraju imati pismenu saglasnost roditelja za učestvovanje na takmičenju.

Prijave se mogu izvršiti putem interneta na Savages Crew Facebook stranici (ovom linku) gdje postoji formular za prijavu i svi ostali detalji o utrci, ali ako neko i zakasni, postoji mogućnost prijave na dan održavanja utrke.

Partneri utrke TrebaDH Sarajevo 2015. su: Škoda BiH, Ciklo Centar – BBK Igman, Red Bull, 24 VIP Sarajevo, Gorska Služba Spašavanja Sarajevo, Biofor d.o.o. Sarajevo, Securitas, Sarajevska pivara, Mesna industrija Brajlović, Centrotrans Eurolines, Hafa-Normstahl d.o.o. Sarajevo, Print Art d.o.o. Sarajevo, Torus d.o.o. Sarajevo i Ministarstvo Odbrane BiH.

Bosna i Hercegovina, a pogotovo Sarajevo, imaju idealne uslove za brdski biciklizam pa tako i za downhill, ali oni koji bi mogli da naprave nešto konkretno nemaju sluha za to, tako da smo prepušteni sami sebi, tvrde iz Savages Crew-a i dodaju: “Staza je već odavno gotova, ali je stalno dorađujemo, novim dionicama, novim elementima i slično, tako da ona već sada izgleda jako dobro, a uskoro će biti još bolja”.

Nakon utrke stazu će moći može koristiti ko god to želi, ali iz Savages Crew napominju da je prilično zahtjevna te iziskuje određenu tehničku i fizičku spremu vozača, adekvatan bicikl i zaštitnu opremu.

Savages Crew poziva sve zainteresovane, kako takmičare tako i gledaoce da 12. i 13. septembra dođu i uživaju u prelijepom Trebeviću, adrenalinu, dobroj muzici, hrani i piću, a nakon utrke slijedi after parti na otvorenom, tako da je dobar provod zagarantovan.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.