Prvi maj: Spomen na velike radničke demonstracije
Foto: zppks.ba

Prvi maj: Spomen na velike radničke demonstracije

Međunarodni praznik rada svoje korijene vuče još od 1. maja 1886. godine, kada je u sukobu s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero radnika je osuđeno na smrt. Ove masovne radničke demonstracije održane su u Chicagu.

I ako je to spomen na tragičan događaj, mnogi ljudi s obzirom na to da se taj dan ne radi, koriste priliku da posjete izletišta, planine, druge gradove, odnosno različite destinacije.

U Bosni i Hercegovini pored brojnih zelenih površina za ovaj 1. maj preporučuje se posjeta zaštićenih područja poput Vrela Bosne, Bijambara i Skakavaca koji imaju uređene hladnjake i nadstrešnice.

Na Bijambarama će posjetitelji imati priliku da se voze u eko-vozu, te da vide pećinu. Najviše posjetilaca očekuje se na Vrelu Bosne, gdje će biti zabranjen prilaz vozilima od Osjeka i iz Velike Aleje.

Prije samog ulaska u zaštićena područja, svim posjetiocima biće podijeljene vrećice za smeće. Tokom boravka u prirodi posjetiocima će također biti dozvoljeno branje ljekovitog bilja i gljiva s upozorenjem da paze na izgled srijemoša kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.