Primjena alternativnih mjera prema maloljetnim prestupnicima u okviru Dnevnog centra

Primjena alternativnih mjera prema maloljetnim prestupnicima u okviru Dnevnog centra

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović održala je danas sastanak sa predstavnicima Centra za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu Elmom Datzer i Srđanom Vujovićem, direktorom KJU “Odgojni centar” Nerminom Muškićem i šeficom Službe za opšte i zajedničke poslove ove ustanove Berinom Letić Terović. Na sastanku se razgovaralo o formiranju Dnevnog centra za djecu u riziku i djecu u sukobu sa zakonom pri ovoj kantonalnoj ustanovi u kojem bi se realizirala primjena alternativnih mjera shodno Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku prema maloljetnim prestupnicima, a u cilju najboljeg interesa djeteta.

U ovom centru rad sa maloljetnicima bio bi baziran na dnevnoj osnovi kroz primjenu diverzionog modela restorativne pravde, kao alternative provođenju redovnog sudskog postupka. Kako se radi o novom vidu tretmana nad maloljetnicima, a s obzirom da “Odgojni centar” ne raspolaže prostornim kapacitetima, od Ministarstva je zatražena podrška i pomoć u iznalaženju adekvatnog prostora za rad budućeg Dnevnog centra.

Ministrica Dautbegović je podržala iznijete prijedloge, istakla da su oni opravdani kako bi se stvorila infrastuktura da se izrečena alternativna mjera može i realizovati.

Kako bi se osiguralo postupanje u najboljem interesu djece u Kantonu Sarajevo i adekvatno odgovorilo na prestupništvo maloljetnika, poboljšala komunikacija, koordinacija i unapređenje rada svih subjekata u čijoj je nadležnosti postupanje, briga i zaštita djece i maloljetnika, dogovoreno je da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u saradnji i pod pokroviteljstvom CPRC-a organizuje koordinacijski sastanak o temi “Uspješna primjena Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u Kantonu Sarajevo”, kako bi se adekvatno odgovorilo na problem djece u sukobu sa zakonom.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.