Prije 17 godina smo dobili himnu koja je zamijenila Jednu i jedinu
Ilustracija: Sarajevski.ba

Prije 17 godina smo dobili himnu koja je zamijenila Jednu i jedinu

Bosna i Hercegovina je prije 17 godina dobila himnu naziva ”Intermezzo”. Tog dana, 10. febraura 1998. godine stara himna ”Jedna si jedina” je zamijenjena novom himnom koja nije sadržavala tekst.

Stara himna je zamijenjena zbog navodnog isključivanja Srba i Hrvata, iako tekst nije sadržavao niti jedno ime etničkih grupa u Bosni i Hercegovini. Odlukom  visokog predstavnika u BiH Carlosa Westendorpa, država dobija novu himnu čiju muzičku podlogu je komponovao Dušan Šestić.

Pošto himna nije sadržavala tekst, anonimni konkurs za izbor teksta za himnu otvoren je 2008. godine na kojem su se od 339 pristiglih tekstova, izdvojili tekstovi dva autora Dušana Šestića i Benjamina Isovića. Nakon primjedbi Vijeća ministara, tekst za himnu je izmijenjen te stavljen na usvajanje od strane Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, tekst za himnu nije usvojen.

Na mnogim reprezentativnim utakmicama i danas možemo čuti tekst himne ”Jedna si jedina” iako odudara od melodije usvojene himne. Plasiranjem BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu održanom 2014. godine ponovo je načeta  tema usvajanja teksta za himnu čime bi predstavljanje naše zemlje bilo potpuno.

Tadašnji  zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanković Lijanović uputio je inicijativu da Vijeće ministara BiH izradi prijedlog teksta himne BiH i da kroz izmjenu Zakona o državnoj himni BiH dostavi u parlamentarnu proceduru do kraja 2013. godine.

Bez obzira na inicijativu, Bosna i Hercegovina još uvijek nema tekst himne, a ne postoje naznake da će ga uskoro dobiti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.