Prije 127 godina otvoren Zemaljski Muzej BiH
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Prije 127 godina otvoren Zemaljski Muzej BiH

Na današnji dan 1888. godine osnovan je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine koji predstavlja najstariju modernu, kulturnu i naučnu ustanovu zapadnog tipa u našoj državi.

Bosna i Hercegovina je oduvijek privlačila radoznalost mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i kvazi naučnika, što je već prvih godina okupacije rezultiralo raznošenjem spomenika kulture iz naših krajeva.
To je rezultiralo osnivanjem Muzejskog društva nakon čega je 1. februara 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za Bosnu i Hercegovinu.

Prostor u kojem je Muzej bio prvobitno smješten postao je nepogodan te se 1908. godine pristupilo izgradnji novih zgrada.

Gradnja je završena 1913. godine, a Muzej otvoren za javnost 4. oktobra iste godine.

Arhitekt Karlo Paržik je uradio projekt za zgradu Muzeja, koja se sastoji od četiri zasebna paviljona, međusobno povezana terasama, sa unutrašnjim atrijem gdje je smještena botanička bašta. Zgrada je rađena u neorenesansnom stilu i jedina je u jugoistočnoj Evropi koja je namjenski građena za tu svrhu.

Muzej je teško oštećen u toku ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.
U poslijeratnim godinama Muzej se suočava sa finansijskim poteškoćama te 13. oktobra 2004. muzej biva zvanično zatvoren za javnost na neodređeno vrijeme.

Poslije ovog zatvaranja, muzej je bio ponovno otvoren za javnost, sve do 4. oktobra 2012. godine kada su zbog nemara vlasti na glavni ulaz stavljene daske, a iznad njih velikim slovima napisano ”Muzej je zatvoren”.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.