Preminuo Sulejman Kupusović
Foto: Federalna.ba

Preminuo Sulejman Kupusović

Poznati bosanskohercegovački režiser Sulejman Kupusović preminuo je sinoć nakon duge i teške bolesti, potvrdili su iz Narodnog pozorišta.

Kupusović je rođen 7. aprila 1951. godine u Kladnju. Pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju diplomirao je 1974. godine na Akademiji oozorišne i filmske umjetnosti u Zagrebu, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Sveučilištu.

Radio je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Njegove predstave su izvođene u brojim svjetskim državama.

Režirao je operu Hasanaginica, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. godine godine. Između ostalih, režirao je i predstave Balkanski špijun, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, Legenda o Ali-paši, Tvrđava, Balada o Omeru i Merimi, Ženski turbo-folk bend, Kralj Lear, Propercije, Bjesnilo, Braća Karamazovi, Veliki vezir, Roman o Londonu, Kidaj od svoje žene, Derviš i smrt, Hanka…

Režirao je poznate TV filmove i serije kao što su Memoari porodice Milić, Viza za budućnost, Zajedno, Tale, Žene s broja 13, Veselin Masleša, Oj živote, te niz dokumentarnih i muzičkih programa.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.