Preimenovan trg ispred zgrade Općine Centar
Foto: Centar.ba

Preimenovan trg ispred zgrade Općine Centar

Trg ispred Općine Centar i Kantona Sarajevo preimenovan je u “Trg Prvog korpusa Armije RBiH”.

Postavljanjem tabli “Trg Prvog korpusa Armije RBiH”, na trgu ispred zgrade u kojoj su smještene Općina Centar i Kanton Sarajevo, zvanično je završena procedura preimenovanja ovog trga. Upravo na ovom mjestu 2. maja 1992. godine desila se jedna od najvažnijih bitki za Sarajevo, kada je zaustavljen napad Jugoslovenske narodne armije u njenom nastojanju da zauzme najvažnije objekte i institucije u glavnom gradu.

Preimenovanje naziva trga koji je smješten između zgrade Općine Centar, Koševskog potoka, Obale Kulina bana i Ulice reisa Džemaludina Čauševića, je rezultat višemjesečne saradnje službi Općine Centar, Savjeta Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“, na čijem je području smješten trg, Komisije Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, te Skupštine Kantona Sarajevo.

Osim navedenog trga, također je pokrenuta inicijativa da se jedna od najdužih ulica u Centru, od skoro četiri kilometra između porodilišta na Jezeru i Poljina, nazove po Armiji RBiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.