Pozorište mladih prilagođeno osobama s invaliditetom
Foto: pozoristemladih.ba

Pozorište mladih prilagođeno osobama s invaliditetom

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić prisustvovao je početku nove sezone Pozorišta mladih koja je obilježena svečanim otvaranjem prilagođenog pozorišta osobama s invaliditetom i prikazivanjem inkluzivne predstave „Svirala“.

Ministarstvo kulture i sporta KS, u okviru projekta „Kultura pripada i meni“, zajedno sa Udruženjem „Život sa Down sindromom FBiH“ podržalo je prilagodbu Pozorišta mladih, čime ono postaje prvo certificirano pozorište za osobe sa invaliditetom, ne samo u BiH već i u regiji.

Prilagođeno Pozorište mladih opremljeno je taktilnim stazama i zvučnim oznakama, audioopisima za slijepe osobe, te svjetlosnim oznakama i titlovanjem teksta predstava za gluhe osobe. Osigurana je i potpuna pristupačnost svim prostorijama pozorišta osobama sa fizičkim invaliditetom.

Svečanost otvaranja počela je otkrivanjem ploče sa oznakama pristupačnosti Pozorišta mladih, nakon čega su se prisutnima obratili ministar Mirvad Kurić, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ Sevdija Kujović i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Ministar Kurić kazao je kako je zadovoljan ostvarenim projektom i da se nada da će i ostale institucije u BiH koje svakodnevno koriste osobe sa invaliditetom pratiti ovaj primjer.

„Kada smo u martu potpisali Memorandum o saradnji bilo je i skeptika koji su mislili da je ovo neizvodivo. Zbog toga mi je zaista drago što smo večeras svi zajedno ovdje i što smo potvrdili opredijeljenost da sprovedemo pravu, istinsku inkluziju, ne samo onu deklarativnu. Ponosan sam na cijelu ekipu koja je radila na ovome, a posebno se zahvaljujemo Ambasadi Švicarske“, izjavio je ministar Kurić.

Ambasadorica Rauber Saxer istakla je kako je društvena inkluzija iznimno bitna i da je obnova Pozorišta mladih dobar primjer toga.

„Kao što svi znamo, kultura je jako bitan dio života i smatramo da bi trebala biti dostupna svima kako bi mogli uživati u njoj“, kazala je ambasadorica.

Svoje zadovoljstvo nije krila ni predsjednica Kujović, koja se zahvalila ministru Kuriću i Ambasadi Švicarske, kao i svim ostalim ljudima koji su dali doprinos projektu „Kultura pripada i meni“.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.