Povrće, spektar boja u borbi protiv raka
Foto: kalevfitness.com

Povrće, spektar boja u borbi protiv raka

Boja hrane je značajan indikator ljekovitosti, a namirnice istog spektra djeluju preventivno na određen tip raka.

Zelena hrana protiv raka jajnika, dojke i pluća

Postoje mnoga istraživanja koja dokazuju ljekovita svojstva karfiola, brokula, špinata , kelja i ostalog zelenog povrća koje preventivno djeluje na rak želuca, jajnika, dojke, debelog crijeva i pluća. Ovo povrće je bogato glukozinolatima, materijom koja štiti od nastanka i rasta ćelija raka. Također su bogate vitaminom K, koji sprječava nastanak dijabetesa, a samim tim i smanjuje rizik od nastanka raka pankreasa.

Žuta hrana protiv raka želuca i jednjaka

Citrusno voće, poput limuna bogato je vitaminom C i ima preventivno dejstvo na gotovo sve vrste raka, posebno želuca, grla i debelog crijeva. Ovo voće je također bogato flavonoidima, koji usporavaju rast ćelija raka i vrše detoksikaciju organizma.

Narandžasta hrana protiv raka želuca i dojke

Beta karoten, koji daje karakterističnu narandžastu boju mrkvi i bundevi, ima antikancerogeno dejstvo u želucu tako što neutrališe ćelije raka. Kofeinska kiselina, organska materija koja se nalazi u mrkvi, može usporiti razvoj ćelija kancera dojke.

Crvena hrana protiv raka pankreasa i jajnika

Istraživanje koje je provedeno na 13 hiljada žena pokazalo je da je paradajz veoma efikasan u borbi protiv raka jajnika. Žene koje jedu pola činije paradajza najmanje pet puta nedjeljno, smanjuju rizik od nastanka raka jajnika za 60 posto. Zatim druga, kanadska studija je pokazala da paradajz također značajno smanjuje rizik od raka pankreasa. To ljekovito svojstvo paradajzu daje likopen, koji se također nalazi i u paprikama i crvenom bobičastom voću.

Hrana neutralne boje protiv raka želuca, jajnika i debelog crijeva

Gljive, bijeli i crveni luk, spadaju u namirnice koje smanjuju rizik od nastanka raka želuca. Alicin, sastojak koji se nalazi u bijelom luku ima antimikrobni i antioksidantni efekat. Ovaj ljekoviti sastojak se ispušta kad se luk sječe, gnječi ili žvače. Da bi ste povećali učinak bijelog luka, sačekajte desetak minuta nakon sjeckanja pa ga onda kuhajte. Polifenoli koji se nalaze u luku sprječavaju rast ćelija raka debelog crijeva. Žene koje često konzumiraju povrće neutralne boje izložene su manjem riziku da obole od raka jajnika. Gljive su bogate vitaminom D, koji također djeluje preventivno na nastanak raka jajnika.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.