Povrće na sarajevskim pijacama skuplje nego lani
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Povrće na sarajevskim pijacama skuplje nego lani

Povrće na pijacama u Kantonu Sarajevo je 30 do 40 posto skuplje u odnosu na isti period prošle godine, pokazala je anketa novinske agencije Patria (NAP) na gradskoj pijaci u Ilijašu i pijaci Markale u Sarajevu.

Zbog velikog broja kišnih dana koji traju od aprila ove godine bh. poljoprivrednici ostali su bez uroda, a i ono malo plodova koji su se uspjeli sačuvati, nije zadovoljavajuće kvalitete. Plastenički uzgoj povrća također je podbacio. Velika vlažnost u zraku utječe na to da paprika, krastavac i paradajz truhnu prije nego se i razviju u plod.

Trgovci sve teže dolaze do povrća kao što je paradajz, paprika i krastavac, a ovu robu, žale se, problem je naći i na tržištima Srbije ili Makedonije, odakle bh. trgovci tradicionalno uvoze povrće, jer je i tamošnja sezona podbacila pa srbijanski i makedonski poljoprivrednici nemaju dovoljno ni za svoje potrošače.

Cijena paprika, krastavaca i paradajza na pijaci u Ilijašu na dan 29. juli iznosila je 1,5 KM. Cijena istih artikala u julu prošle godine na ovoj pijaci bila je ispod jedne KM, pokazale su analize agencije Patria, a što su potvrdili i trgovci.

Najskuplje povrće 29. jula bilo je na sarajevskoj pijaci Markale, gdje se paprike i paradajz najslabije kvalitete prodaju po cijeni od 2 KM, dok je srednja cijena za ove proizvode 3 KM. Isti ti proizvodi nisu prelazili cijenu na ovoj pijaci, u julu prošle godine, od 2,5 KM.

Visoke cijene povrća na bh. pijacama neće padati ni u narednom periodu, a nije isključeno da će one i dalje rasti. Prodavači na pijacama kažu da sve teže dolaze do proizvoda, jer se zalihe brzo troše, javlja Patria.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.