Potpisani ugovori za sanaciju odgojno-obrazovnih ustanova u ZDK i Kantonu Sarajevo
FOTO: fbihvlada.gov.ba

Potpisani ugovori za sanaciju odgojno-obrazovnih ustanova u ZDK i Kantonu Sarajevo

FOTO: fbihvlada.gov.ba

FOTO: fbihvlada.gov.ba

Ugovori o sufinansiranju/ finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za područja Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nadležnih kantonalnih ministarstava potpisani su jučer u Sarajevu i Zenici.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ugovore je potpisao s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirkom Trifunovićem te, u ime Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Čedomirom Lukićem.

“U Federaciji BiH nema škole u kojoj ne trebaju krupni zahvati, međutim, zbog nedostatka sredstava radimo objekt po objekt. Inače, narednih dana iste ugovore ćemo potpisati i u ostalim kantonima. Napomenut ću da smo ove godine projekt implementirali u svih deset kantona FBiH”, kazao je ministar Mašić za Agenciju FENA.

Dodao je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, s ciljem poboljšanja uslova rada, ove godine osiguralo finansijsku podršku za ukupno 30 odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH, u iznosu od 850.000,00 KM.

Ministar Mašić je ovom prilikom naglasio da obrazovanje ima temeljnu ulogu kako u ličnom tako i u društvenom razvoju.

“Za svaku državu je najbolje da ulaže tamo gdje će se vrijednost vratiti. A to jeste obrazovanje, i upravo je ta oblast naša strateška investicija. Mi želimo postati društvo znanja i naša je obaveza da za to obezbijedimo što kvalitetnije uslove” ustvrdio je ministar Mašić.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, za Zeničko-dobojski kanton osigurana su sredstva u iznosu od 127.100,00 KM u svrhu realizacije četiri projekta koji se odnose na poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova na području ovog kantona.

Korisnici sredstava su “Prva gimnazija“ Zenica (31.775,00 KM za projekt “Izrada tehničke dokumentacije, rekonstrukcija sistema grijanja, sa izvođenjem dijela građevinskih radova i nadzor nad izvođenjem radova), OŠ “21. mart“ Matuzići-Područna škola Mravići, Doboj-Jug (31.775,00 KM za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukcija i sanacija postojećeg krova, nadzor nad izvođenjem radova), OŠ “1. mart“ Jelah, Tešanj (31.775,00 KM za rekonstrukciju i sanaciju postojećeg krova) i Franjevačka gimnazija Visoko (31.775,00 KM za izgradnju fiskulturne sale).

Za odgojno-obrazovne ustanove u Kantonu Sarajevo osigirana su sredstva u iznosu od 150.270,00 KM, a korisnici su JU OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar“ Sarajevo (33.700,00 KM za zamjenu dotrajale stolarije), JU “Djeca Sarajeva“ Sarajevo (33.700,00 KM za sanaciju i rekonstrukciju Vrtića Lužani), JU OŠ “Srednje“ Ilijaš (15.470,00 KM za promjenu parketa-poda fiskulturne sale), JU OŠ “Velešićki heroji“ Sarajevo (33.700,00 KM za zamjenu stolarije) i JU Centar “Vladimir Nazor“ Sarajevo (33.700,00 KM za sanaciju krova).


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.