Potpisan ugovor za rekonstrukciju vertikalnog transporta na Bjelašnici
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Potpisan ugovor za rekonstrukciju vertikalnog transporta na Bjelašnici

Direktor Kantonalnog javnog preduzeća ZOI’84 Midhat Hubijar i predstavnik Konzorcija izvođača radova iz poljske firme Supersnow Spolka Akcyjna Rafael Topolski potpisali su danas Ugovor o projektovanju i izgradnji vertikalnog transporta i sistema za vještačko osnježivanje na olimpijskoj planini Bjelašnica. Uz ovu poljsku firmu, u Konzorciju izvođača radova su i švicarska kompanija „Bartholet Mashinenbau AG“ i sarajevsko preduzeće MGBH d.o.o.

Kako je naglasio direktor Hubijar, realizacijom ovog ugovora bit će projektovani, a zatim i izgrađeni nova žičara i sistem za vještačko osnježivanje kompletne trase.

Za ovu fazu rekonstrukcije Kanton Sarajevo je osigurao sredstva u iznosu od 16 miliona KM.

„Planirano je da se od Babinog Dola do međustanice izgradi šestosjedna žičara, a od međustanice do vrha Bjelašnice četverosjedna žičara. Sistem osnježivanja bit će izgrađen na kompletnoj trasi 1 do okretne stanice šestosjeda i trase 3, poznatije kao Donja Kolijevka, sa spojnim putem prema trasi 1 do okretne stanice šestosjeda“, objasnio je direktor Hubijar. Zahvalio se Vladi Kantona Sarajevo na podršci koju je pružila KJU „ZOI ’84“ u realizaciji ovog važnog projekta. Potcrtao je da će instalacijom ove nove opreme na skijalištu naš olimpijske planine steći naoptimalniji uslovi za pružanje najkvalitetnije usluge u ovoj vrsti poslovanja.

Prema riječima direktora Hubijara, pri kraju je izrada izvedbenog projekta i rok za njegovo dostavljanje je kraj ovog ili početak sljedećeg mjeseca za kada je najavljen i početak izvođenja radova na ovoj planini, a čeka se i izdavanje urbanističke saglasnosti nadležne Općine Trnovo.

„Dinamika i završetak radova će svakako ovisiti od vremenskih uslova, a planiran je završetak radova u sljedećoj 2017. godini“, najavio je Hubijar.

Uime Konzorcija izvođača radova Rafael Topolsky je izrazio zadovoljstvo da su učesnici rekonstrukcije našeg skijališta na Bjalašnici, kako je istakao, vrlo poznatog i popularnog s obzirom na Olimpijadu iz 1984. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.