Potpisan sporazum o bratimljenju Sarajeva i Teherana
Foto: sarajevo.ba

Potpisan sporazum o bratimljenju Sarajeva i Teherana

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnik Teherana Mohammad-Baqer Qalibaf potpisali su u glavnom gradu IR Iran Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Teherana. Naime, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na 43. sjednici, održanoj 26.10.2016. godine, usvojilo Odluku o uspostavljanju saradnje između Sarajeva i Teherana. Sporazum je potpisan u cilju promoviranja i jačanja prijateljskih odnosa između Islamske Republike Iran i Bosne i Hercegovine, te uspostavljanju i širenju saradnje između glavnih gradova dvije države.

Predviđena je razmjena iskustava i informacija u oblasti kulture, turizma, urbanizma i arhitekture, upravljanja gradskom infrastrukturom, saobraćaja i zaštitom okoliša.

Potpisivanjem ovog sporazuma mi smo potvrdili tradicionalno prijateljstvo i odnose između Teherana i Sarajeva. Na temelju toga obje strane su spremne da poduzmu aktivnije učešće u širenje kulturnih, naučnih i trgovinskih odnosa, naglasio je gradonačelnik Komšić.

U svojstvu gradonačelnika Teherana i Sarajeva djelujemo na način da kreiramo dobre međusobne  veze i odnose dvije zemlje, Irana i Bosne i Hercegovine i dva grada, Teherana i Sarajeva. Zapravo, poruka bratimljenja osigurava komponente  kako u domenu kulturološke razmjene tako i  u cilju promocije urbanog upravljanja i kvalitete života građana oba grada, izjavio je gradonačelnik Mohammad-Baqer Qalibaf.

Gradonačelnik Komšić ovim povodom susreo se i sa istaknutim ličnostima iz različitih društvenih oblasti, s predsjednikom Islamskog gradskog vijeća, Mehdijem Chamranom, te zamjenikom predsjednika Organizacije za kulturno naslijeđe i turizam pri uredu predsjednika IR Iran, NJ.E. ambasadorom Morteza Rahmani Movahed. Također, upriličen je i susret s predstavnicima Udruženja bosansko-iranskog prijateljstva.

Gradonačelnik Sarajeva upoznao se s radom Centra za kontrolu saobraćaja i uslugama metro prevoza, te Gradskog opservatorija Grada Teherana. Također, prisusustvo je svečanosti zatvaranja manifestaciji Teheran Golden Adobe, te tom prilikom razgovarao o mogućnostima saradnje u raznim oblastima urbanog menadžmenta.

Prijateljski odnosi na relaciji Sarajevo-Teheran dokazani su i ovom posjetom prilikom koje je gradonačelnik Sarajeva dočekan na najvišem nivou. Ova posjeta, nakon posjete državnog vrha predstavlja jasnu opredjeljenost za unapređenje saradnje BiH i Irana na svim poljima.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.