Posljednji romantičar košarkaških terena, Mirza Delibašić
Foto: Historija.ba

Posljednji romantičar košarkaških terena, Mirza Delibašić

Na današnji dan, 9. januara 1954. godine rođen je Mirza Delibašić, jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora. Sa sarajevskom Bosnom je dosegnuo do vrha Evrope, bio prvak svijeta, olimpijski prvak. Ljubitelji košarke nazivali su ga romantičarem košarkaških terena, baletanom narandžaste lopte.

Svoju sportsku karijeru započinje  1968. godine, kada postaje pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine kad prelazi u sarajevsku Bosnu i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Predvodio je Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba Real Madrid gdje je ostvario zapažene rezultate. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bosanskohercegovačke košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima je priznanje iz 1980. godine kada je proglašen najboljim košarkašem SFRJ. U četiri navrata biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine te je dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste godine.

Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 08. decembra 2001. godine. Priznanje neprevaziđenoj karijeri Mirze Delibašića stiglo je 2007. godine kada je u izboru krovne svjetske košarkaške asocijacije FIBA izabran u košarkašku Kuću slavnih.

Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.