“Pionirska dolina” nabavit će bengalskog tigra
Foto: Sarajevski.ba

“Pionirska dolina” nabavit će bengalskog tigra

U prostorijama Općine Centar u četvrtak, 2. augusta 2018 godine potpisan je ugovor o realizaciji granta iz općinskog budžeta koji je dodijeljen Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Park“.

U ime Općine Centar, kao finansijera, ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dok je u ime KJKP „Park“ ugovor potpisao direktor Alen Ramić. Prema odredbama potpisanog ugovora Općina Centar će iz ovogodišnjeg budžeta izdvojiti 10.000 maraka zoološkom vrtu „Pionirska dolina” za nabavku i transport životinja.

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općina Centar i ranijih godina podržavala ovakve aktivnosti, te da će u skladu sa mogućnostima, takva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

Općina Centar je u proteklom periodu finansijski pomogla transport lavice iz Osijeka u sarajevsku Pionirsku dolinu, kao i transport merkanta i lemura i izgradnju njihovih nastambi u jedinom zoološkom vrtu u Bosni i Hercegovini. Naša želja je da se obogati ponuda zoološkog vrta, a u skladu s mogućnostima i u budućnosti ćemo podržavati ovakve aktivnosti, poručio je Ajnadžić.
Direktor Ramić je kazao da će donacija Općine Centar biti iskorištena za nabavku bengalskog tigra.

Prije svega želim se zahvaliti Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na dobroj saradnji kroz višegodišnji zajednički rad na različitim projektima. Izuzetno nam je značajna potpora koju nam ova lokalna zajednica pruža u obnovi i razvoju Rekreativno-zabavnog centra „Pionirska dolina“, jedinom bosanskohercegovačkom zoološkom vrtu. Zahvaljujući ovoj donaciji ovaj zoološki vrt će biti bogatiji za jednu izuzetno atraktivnu životinju, a riječ je o bengalskom tigru, koji je ugrožena vrsta tigrova, dodao je Ramić.

Bengalski tigar najbrojnija je podvrsta tigra, i druga po veličini poslije sibirskog. U carstvu životinja, pripada razredu sisavaca i skupini mačaka, tačnije velikih mačaka. Njihova osnovna boja kreće se u rasponu od bijele do narandžaste, a u svim varijantama krase ih tamne šare.

Mužjak bengalskog tigra dostiže dužinu od 275 do 295 cm, ali ima i primjeraka koji su duži i od 305 cm. Ženke su manje i duge su između 240 i 265 cm, a težina im se kreće od 130 pa do 265 kg. Bengalski tigar živi u Indiji i na obližnjim otocima, te u Bangladešu, Butanu, Mianmaru i Nepalu, pa čak i u Kini. Potrebno mu je oko devet kilograma mesa dnevno.
Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) , godine 2011. registrirano je manje od 2.500 bengalskih tigrova u svijetu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.