Petnaest godina himne bez teksta

Iako tekst stare himne Jedna si jedina, nije sadržavao niti jedno ime etničkih grupa u BiH, nju nisu prihvatili bosanskohercegovački Hrvati i Srbi, te je polovinom 1998. godine Ured visokog predstavnika raspisao konkurs za himnu.

Na današnji dan, 10. februara 1999. godine, predstavljena je nova himna Bosne i Hercegovine pod nazivom Intermezzo koju je usvojio Predstavnički dom, ali je Dom naroda nije usvojio. To je izazvalo reakciju tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa koji je Bonnskim ovlastima 25. juna 1999. godine donio Zakon o državnoj himni. Himna BiH je prvi put službeno izvedena na 7. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 15.07.1999. i na 6. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 19.07.1999.

Novu himnu, koja je već šesnaest godina bez teksta, komponovao je Dušan Šestić.

Konkurs za tekst himne otvoren je 20. juna 2008. godine, a zadnji rok za prijavu prijedloga bio je 1. oktobar. Pristiglo je 339 radova, a pobjednički rad napisali su skladatelj himne Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, tekst nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri.

Desetak godina od objavljivanja nove himne pojavila se sumnja da je navedeni banjalučki kompozitor je svoju “inspiraciju” crpio iz soundtracka filma Animal House iz 1978. godine, a koji je potpisao američki filmski kompozitor Elmer Bernstein (1922-2004).


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.