Ozvaničen početak kampanje Koga boli moj zub

Ozvaničen početak kampanje Koga boli moj zub

Osobe sa invaliditetom u našoj zemlji diskriminirane su kada je u pitanju stomatološka zaštita. Trenutno je kompletna usluga za njih moguća samo u jednoj javnoj  zdravstvenoj ustanovi u FBiH – na  Stomatološkom fakultetu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom koja obavezuje državu da pruža osobama sa invaliditetom isti obim i kvalitet zdravstvenih usluga i programa koji se pružaju ostalim građanima. Servisi zaštite trebaju biti trajno dostupni svima bez razlike i bez diskriminacije. Zakon o pravima i obavezama pacijenata FBiH garantira pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, navedena prava se ne poštuju, posebno u sferi pružanja stomatološke zaštite, iako su prava  zagarantirana sistemom zdravstvene zaštite u Federaciji BiH.

Nevladina organizacija Inicijativa i civilna akcija (ICVA) u okviru koalicije “Jednakost za sve” implementira projekt Sprečavanje diskriminacije u pristupu stomatološkoj zaštiti za osobe sa invaliditetom i kampanju od društvenog interesa koja se fokusira na iznalaženje rješenja za uvođenje prilagođene stomatološke zaštite uz opću anesteziju u javne zdravstvene ustanove u FBiH.

Ono što ovaj problem čini još većim jeste činjenica da za rješavanje ovoga problema nema ni zakonskih ni finansijskih prepreka. Radi se o dobroj volji, dogovoru i angažmanu nadležnih ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenih osiguranja i zdravstvenih ustanova, kazala je Vesna Vukmanić ispred ICVA-e.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.