Najbolji idejni projekt Memorijalnog centra Žuč predstavljen je jučer ministru za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemu Fiši, predstavnicima općina Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, te brigada Armije RBiH koje su učestvovale u odbrani Žuči, kao i Fonda memorijala KS.

Autori tog urbanističko-arhitektonsko-pejzažnog projekta su profesori  Emir i Hamdija Salihović.

Memorijalni centar Žuč

Foto: ks.gov.ba

Njihovo rješenje budućeg memorijalnog centra je odabrano kao najbolje, nakon provedene konkursne procedure.

“Izgradnja Memorijalnog centra Žuč je jedan od 11 potprojekata koje realizuje Ministarstvo za boračka pitanja  KS u okviru Projekta Opsada i odbrana Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine“, rekao je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo. On je istakao da je Komisija za odabir najboljeg idejnog rješenja budućeg Memorijalnog centra uradila kvalitetan posao, te je odabrala projekt koji će svojim organizacijom i postavkama omogućiti rekonstrukciju svih bitaka vođenih na brdu Žuč.

U sastavu Komisije su bili predstavnici nadležnih kantonalnih ministarstava i zavoda, Fonda memorijala, tri općine, te Asocijacije arhitekata i Arhitektonskog fakulteta.

Prema riječima ministra, idejni projekt će uskoro biti prezentiran i široj javnosti.

Memorijalni centar Žuč

Foto: ks.gov.ba

“Riječ je o kompleksnom projektu koji, između ostalog, predviđa gradnju spomenika u vidu stilizirane ptice, kao simbola slobode. Uz spomenik je planirana i gradnja muzeja bitke na Žuči, polivalentne sale, kino dvorane, cvjećare, kao i trga na kome će se moći okupiti više hiljada ljudi tokom obilježavanja važnih datuma za odbranu Žuči”, naveo je autor Emir Salihović. Projektom je također precizirano  68  lokaliteta  na kojima su stradali heroji odbrane Žuči.

Salihović je naglasio da će projekt biti izveden u fazama a jedan od prvih koraka će biti izgradnja putne infrastrukture do budućeg Memorijalnog centra.

Bivši komandant Prve slavne -111. viteške brigade i član istoimenog udruženja Ibrahim Dervišević istakao je da je zadovoljan odabranim rješenjem.

Memorijalni centar Žuč

Foto: ks.gov.ba

“Važno je da je u sklopu kompleksa predviđena kompletna rekonstrukcija bitaka na Žuči. Posebno mi se dopada idejno rješenje muzeja u kome će biti dokumentirani i rekonstruirani svi značajni događaji za odbranu našeg grada. Očekujem da će Fond memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja KS nastaviti sa realizacijom započetih aktivnosti, kako bi radovi na izgradnji što prije počeli”, naveo je Dervišević.

Ukupna površina spomeničkog kompleksa Žuči je  260 hektara, dok će se budući Memorijalni centar graditi na prostoru od 40 dunuma zemlje koje je za potrebe njegove gradnje otkupila Općina Novi Grad.