Otkrivena obnovljena spomen-bista Ivana Gorana Kovačića
Foto: Novosarajevo.ba

Otkrivena obnovljena spomen-bista Ivana Gorana Kovačića

Povodom obilježavanja godišnjice Dana državnosti Bosne i Hercegovine i sjećanja na ZAVNOBiH, delegacija Općine Novo Sarajevo zajedno sa predstavnicima SUBNOR-a Kantona Sarajevo, u srijedu, 16. decembra ove godine položila je cvijeće na bistu Ivana Gorana Kovačića u dvorištu Osnovne škole Hrasno.

Učenici Osnovne škole Hrasno izveli su ovom prilikom prigodan kulturno-zabavni program.

POGLEDAJ GALERIJU

Svečanosti povodom povrata biste Ivana Gorana Kovačića prisustvovali su gradonačelnik grada Sarajeva Ivo Komšić, direktor OŠ Hrasno Sejdo Mirvić, predsjednik SUBNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić, te drugi brojni gosti.

Osvnovna škola Hrasno prije agresije na Bosnu i Hercegovinu nosila je ime OŠ Ivan Goran Kovačić.

[author image=”https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/Ivan_Goran_Kova%C4%8Di%C4%87.jpg/800px-Ivan_Goran_Kova%C4%8Di%C4%87.jpg” ]Ivan Goran Kovačić rođen je 21. 3. 1913 u obitelji Ivana i Ruže (rođ. Klein) Kovačić. Osnovnu školu pohađao je u rodnome mjestu, prve tri godine realne gimnazije završava u Karlovcu, odakle prelazi u Zagreb. Koncem 1942 zajedno s Vladimirom Nazorom je pobjegao iz Zagreba, te se uključio u Narodnooslobodilačku borbu (NOB), gdje je sudjelovao u napornim marševima po Bosni. U ratu je intenzivno pisao. U NOB-u je napisao čuvenu poemu Jama, kao protest protiv ustaških pokolja u Drugom svjetskom ratu. – Wikipedia[/author]


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.