Opljačkane dvije banke, jedna osoba smrtno stradala
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Opljačkane dvije banke, jedna osoba smrtno stradala

U ulici Rustempašina, u općina Ilidža, dva maskirana NN lica izvršila su krivično djelo razbojništva nad uposlenicima u poslovnici Raiffeisen banke.

Tom prilikom NN lica su naoružana automatskim oružjem ispalila jedan hitac u strop, a potom uz upotrebu fizičke snage, iz trezora – kase otuđila neutvrđenu sumu novca.

Nakon izvršenog krivičnog djela, izvršioci su se putničkim motornim vozilom marke “Alfa Romeo”, bez reg. oznaka, u kojem se najvjerovatnije nalazilo još jedno NN lice, udaljila u pravcu ulice Velika Aleja, općina Ilidža, te je za njima u potjeru krenuo interventni tim zaštitarske agencije koja osigurava navedenu banku, kao i dvije patrole policijskih službenika IV PU.

Tom prilikom došlo je do upotrebe vatrenog oružja iz putničkog motornog vozila “Alfa Romeo” prema zaštitarima.

S ciljem pomoći povrijeđenom, pozvana je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a ljekar ja konstatirao smrt za sada nepoznate osobe.

Također, na lokalitetu izletišta Stojčevac, isti su ponovo upotrijebili vatreno oružje oštetivši pri tome vozilo zaštitarske agencije, te pogodili i slučajnog prolaznika koji se vozio biciklom.

Nakon toga isti su napustili vozilo, koje su predhodno zapalili i udaljili se, trčečim korakom, u nepoznatom pravcu.

Policijski službenici IV PU, Sektora kriminalističke policije, Jedinice za podršku i timovi Jedinice za specijalističku podršku sa službenim psima preduzeli su sveobuhvatnu pretragu terena, s ciljem pronalaska izvršilaca navedenog krivičnog djela.

Opljačkana banka u Hrasnom

Još jedan napad na Raiffeisen banku zabilježen je danas u naselju Hrasno.

U ulici Azize Šaćirbegović u sarajevskoj općini Novo Sarajevo, jutros je u 9,05 sati, izvršeno je krivično djelo razbojništva nad uposlenicima u poslovnici Raiffeisen banke.

Tom prilikom maskirano lice je uz prijetnju pištoljem otuđilo veću sumu novca u raznim apoenima i valutama, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. Brzom intervencijom policijskih službenika II PU, izvršilac navedenog krivičnog djela je lociran i lišen slobode u taxi vozilu, na taxi stajalištu, ulica Bulevar Meše Selimovića, općina Novo Sarajevo.

Uporedo sa aktivnostima na terenu, formiran je mješoviti tim u okviru Uprave policije, koji radi analizu na osnovu aktuelnih saznanja i ranije dokumentovanih činjenica,  s ciljem utvrđivanja eventualne povrezanosti ova dva navedena krivična djela, kao i povezivanjem istih sa ranije izvršenim razbojništvima, a prema načinu izvršenja.

Isti je uhapšen, a izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o H.E., rođen 1989.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Kod istog je pronađeno i oduzeto sljedeće: otuđeni novac, pištolj marke TT, cal. 7,62 mm, sa metkom u cijevi, rukavice i kapa tzv. ”fantomka”.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da je H.E. evidentiran kao izvršilac više krivičnih djela u prethodnom periodu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski služebnici rade na rasvjetljavanju i dokumetnovanju opisanog krivičnog djela.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.