Općina Centar: realizacija projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe u invalidskim kolicima
Foto: Sarajevski.ba

Općina Centar: realizacija projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe u invalidskim kolicima

Na sastanku koji je održan u Općini Centar  načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je razgovarao sa članovima Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo o nastavku saradnje i o rješavanju njihovih problema u svakodnevnoj komunikaciji.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će ova sarajevska Općina nastaviti sa praksom izdvajanja finansijskih sredstava kako bi osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima omogućila što ugodniji svakodnevni život.

Danas smo ovdje da razgovaramo o dosadašnjoj saradnji ali i o planovima za budućnost. Ova lokalna zajednica ima poseban senzibilitet naspram populacije koju vi predstavljate a takav diskurs namjeravamo nastaviti i dalje. U nastavku realizacije projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe koje se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica, kao i ostalih aktivnosti kako bi se invalidnim osobama olakšao svakodnevni život, Općina Centar Sarajevo je, na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, obilježila ispred zgrade Općine dva parking mjesta za invalide, te u šalter sali stavila u funkciju jedan šalter namijenjen za osobe u invalidskim kolicima. Općina Centar će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom projekta pomoći osobama u invalidskim kolicima, prije svega, uklanjanjem arhitektonskih barijera na glavnim gradskim saobraćajnicama, te u objektima državnih institucija. Općina će također izdvojiti sredstva za jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima-paraplegičarima. Mi trebamo služiti vama onako kako ste vi služili ovoj državi, istakao je Ajnadžić i dodao da pored navedenih projekata Općina Centar u 2017. godini također planira na ključnim semaforima obezbijediti aparate za zvučnu signalizaciju kako bi se olakšalo kretanje slijepih i slabovidnih osoba.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara KS Elvis Sudar zahvalio se načelniku Ajnadžiću i izrazio nadu da će podrška Općine Centar invalidnim osobama biti nastavljena.

Naše Udruženje predstavlja najtežu, najosjetljiviju i specifičnu kategoriju ratnih vojnih invalida i želim se zahvaliti načelniku Ajnadžiću zbog posebne pažnje koju nam posvećuje i što ima sluha za probleme sa kojima se suočavamo. Drago mi je što ste prepoznali važnost pružanja kontinuirane pomoći ovoj populaciji. Nažalost, često bivamo neshvaćeni od strane društva, od strane onih koji nemaju probleme sa kojima se mi svakodnevno suočavamo. Naš cilj je uklanjanje svih arhitektonskih barijera za invalidne osobe koje se otežano kreću gradom. Planiramo u skorije vrijeme organizirati donatorski okrugli stol načelnika s ciljem animiranja svih lokalnih zajednica da se uključe u realizaciju projekta uklanjanja arhitektonskih barijera prema evropskim standardima kako bi osobe u invalidskim kolicima odnosno sa umanjenim tjelesnim sposobnostima mogle nesmetano otići u kino, pozorište, na sportske, zabavne ili manifestacije kulture, što je naše elementarno pravo, istakao je Sudar.

Na kraju sastanka načelnik Ajnadžić predložio je da Udruženje uputi inicijativu prema svim općinskim vijećima u Kantonu Sarajevo o proglašenju Dana borbe protiv arhitektonskih barijera kako bi se svi uključili u rješavanje ovog velikog problema.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.