Općina Centar donirala 20.000 maraka Narodnom pozorištu
Foto: Sarajevski.ba

Općina Centar donirala 20.000 maraka Narodnom pozorištu

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i njegov savjetnik Mustafa Resić, u ponedjeljak, 13. juna 2016. godine, posjetili su Narodno pozorište u Sarajevu gdje ih je ugostila Marijela Hašimbegović v.d. direktorice. Povod posjete bio je potpisivanje protokola o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 20.000 KM koja su iz budžeta Općine Centar dodijeljena Narodnom pozorištu.

Protokol je u ime Općine Centar potpisao načelnik Bećirević, a u ime Narodnog pozorišta v.d. direktorice Hašimbegović. Sredstva u iznosu od 10.000 maraka predstavljaju podršku Narodnom pozorištu za obilježavanja 70 godina postojanja Opere, dok će 10.000 maraka biti utrošeno za realizaciju projekta „Godina kulture BiH-Austrija 2016“.

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Bećireviću, Hašimbegović je kazala da ova donacija ima posebnu vrijednost za Narodno pozorište.

“Veoma smo obradovani činjenicom da je Općina Centar prepoznala značaj ulaganja u ovako visokovrijedne projekte i iznimno smo zahvalni svima koji su doprinijeli izdvajanju ovih značajnih sredstava, a posebno načelniku Općine Dževadu Bećireviću. Nadam se da ćemo svi zajedno uživati u uspjesima naših krasnih produkcija”, naglasila je Hašimbegović.

Načelnik Bećirević je rekao da je Narodno pozorište, zbog svog kulturnog i povijesnog značaja, vrijedan spomenik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, što dokazuje i činjenica da je proglašen Nacionalnim spomenikom BiH.

“Pored ove donacije zbog koje smo danas prvenstveno ovdje, želimo vas obradovati i sa informacijom da je Općina Centar u budžetu izdvojila finansijska sredstva za uređenje trga ispred Narodnog pozorišta. Smatramo da je zaista nedopustivo da trg ispred jednog ovako značajnog spomenika kulture izgleda ovako. Finansijska sredstva su obezbijeđena, a nadamo se da će radovi do kraja godine biti okončani. Projektna kuća koja je angažirana već radi na projektu zajedno sa Općinom, Zavodom za zaštitu spomenika FBiH i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja”, istakao je Bećirević i dodao da je u planu popločavanje trga i trotoara uz ulice Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića, postavljanje rasvjete te hortikulturno uređenje.

Direktorica Hašimbegović kazala je da ova vijest ima historijski značaj za sve građane ovog grada. -Moram kazati da sam oduševljena ovim saznanjem. Hvala Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću u ime svih građana Sarajeva. Sigurna sam da će projekat uređenja trga biti od velike koristi za sve građane, dodala je Hašimbegović.

Podsjećamo da Općina Centar kontinuirano izdvaja sredstva iz budžeta kako bi učenici starijih razreda osnovnih škola sa njenog područja tokom godine besplatno posjećivali predstave ove institucije kulture. Riječ je o zajedničkom projektu Općine Centar i Narodnog pozorišta koji traje od 2009. godine i ima za cilj približiti djeci pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad pozorišta i do sada ona iznose oko 62.000 maraka, saopćeno je iz Općine Centar.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.