Oluja u SAD-u: Prijetnja za 53 miliona stanovnika
Foto: goes.noaa.gov

Oluja u SAD-u: Prijetnja za 53 miliona stanovnika

Oluja, koja je izazvala najmanje jedan tornado u saveznoj državi Illinois, prijetnja je po čak 53 miliona stanovnika u deset država na američkom Srednjem zapadu, javlja Reuters.

U saopćenju američke Meteorološke službe navodi se da je “potvrđen veliki i veoma opasan tornado” na oko 233 kilometra od Chicaga gdje je oluja izazvala prekid utakmice u američkom fudbalu.

Upozorenja na dolazak tornada objavljena su u dijelovima država Illinois, Kentucky i Missouri.

Upravo u ovoj posljednjoj, nalazi se i St. Louis, grad s najvećom bosanskohercegovačkom dijasporom u SAD-u, u kojem se trenutno nalazi i fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine koja bi u ponedjeljak trebala igrati prijateljsku utakmicu sa selekcijom Argentine.

St. Louis se nalazi oko 270 kilometara južno od Peorije, čije je ruralne oblasti Washington i Pekin zahvatio tornado i prouzrokovao značajnu materijalnu štetu. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

Srećom, St. Lois nije na listi oblasti kojima prijeti tornado, ali je izdato upozorenje od izuzetno jakog vjetra. Ipak, američka Nacionalna meteorološka služba navodi kako će vrijeme u ponedjeljak, kada je zakazana utakmica, biti sunčano.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.