Offermann donirao 6 miliona KM za Trebevićku žičaru!
Foto: Sarajevo.ba

Offermann donirao 6 miliona KM za Trebevićku žičaru!

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić održao je danas sastanak sa švicarskom delegacijom, predvođenom ambasadorom Švicarske Nj.E. Andre Schallerom i Edmond Offermannom, inicijatorom donacije žičare Sarajevu iz švicarskog zimskog centra Grachen.

Uslov koji je Offerman postavio jeste da do kraja maja 2015. godine bude postavljen prvi stub, kako bi se pristupilo instalaciji elektromehaničke opreme.

U okviru razgovora o žičari, Offermann je Gradu Sarajevu ponudio privatnu donaciju u iznosu od 3,8 miliona švicarskih franaka (preko 6 miliona KM).

‘’Radi se o materijalnoj donaciji, koja uključuje elektromehaničku instalaciju, sačinjenu od upravljačke jedinice i motora – srca žičare, koju će isporučiti i instalirati specijalna međunarodna kompanija po mom izboru“, istaknuo je Offermann.

Također u svojoj ponudi istaknuo podršku stručnog tima švicarskih inžinjera, te uslov da sve bude instalirano i sprovedeno po evropskim standardima. Offerman je kazao da donacija ne obuhvata izgradnju polazne i dolazne stanice, izgradnju stubova, trasu žičare i upravljanje projektom, te da su to obaveze Grada.

Na kraju je izrazio nadu da će građani u 2016. godini biti u mogućnosti da koriste Trebevićku žičaru.

Ivo Komšić // Foto: Sarajevo.ba

Gradonačelnik Ivo Komšić
Foto: Sarajevo.ba

Gradonačelnik se zahvalio na velikodušnoj donaciji, kazavši kako je ovom donacijom kompletirana već ranije donirana oprema za Trebevićku žičaru. Komšić je istakao da su ovim sastankom riješene mnoge nedoumice i problemi koje je Gradska uprava imala, jasno precizirane obaveze i odgovornosti Grada, te da će učiniti sve da se krene u realizaciju projekta. Predstoji formiranje ekspertnog tima sačinjenog od domaćih i švicarskih stručnjaka koji će obaviti sve pripreme kako bi se krenulo sa projektom.

Ambasador Švicarske Andre Schaller pozvao je gradske vlasti da iskoriste ovu donaciju na najbolji mogući način, saopćeno je iz Grada Sarajeva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.