Održana tribina povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića
Foto: Wikipedia.org

Održana tribina povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ održana je tribina povodom obilježavanja sto godina od rođenja jednog od najvećih bosanskohercegovačkih književnika Branka Ćopića.

Tribini su prisustvovali:  Vedrana Mijović-Pantelić, Merima Kurtović-Pantelić i Dejan Garić.

Nešto više o liku i djelu Branka Ćopića rekla nam je, Vedrana Mijović – Pantelić: “Branko Ćopić je bosanskohercegovački književnik, dječiji pisac i onih koji to nisu, mada svaki čovjek nosi dijete u sebi. Njegova književnost može se podijeliti na tri faze. Prvu fazu predstavlja faza djetinjstva,srednjoškolskih dana, drugu fazu predstavlja faza Narodnooslobodilačke borbe i treća faza je od piščevih pedesetih godina do njegove smrti. U svojim djelima bio je okrenut zavičaju, jezik pisanja je lokalan i jednostavan, a pripovjedanje teče lako. Budimo ljudi, o tome nas uče djela Branka Ćopića.”–  kazala je Vedrana Mijović – Pantelić.

 

Branko Ćopić

Foto: Sarajevski.ba

Branka Ćopića svi su gledali kao čovjeka vedrog duha, nekoga ko je uvijek bio spreman na šalu. Međutim takvim su ga doživljavali samo oni koji ga uistinu nisu znali, a one kojima je bila poznata njegova duša i ono što je prošao, nije iznenadilo kada je prij nešto više od tri decenije 26. marta 1984.godine,skočivši sa Brankovog mosta, izvršio samoubistvo.

Time su potvrdili ono što se naslućivalo, da je Branko svojim književnim radom zapravo branio sebe od stvarnosti u kojoj mu je jednog trenutka postalo tako tijesno da drugog izlaza nije bilo.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.