Kid’s Festival zbog poplava ove godine je Kid’s for kid’s
Foto: Damir Hajdarbašić, Kid`s festival

Kid’s Festival zbog poplava ove godine je Kid’s for kid’s

U VIP salonu sarajevske dvorane Zetra,  održana je press konferencija povodom 11. po redu najposjećenije manifestacije za djecu zvane Kid`s festival. Zbog nepogode koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu ovogodišnji slogan Kid`s festival je “Kids for kids”.

Tokom svog izaganja svi učesnici konferencije izrazili su žaljenje zbog situacije uzrokovane poplavama. Nekoliko punktova biće postavljeno isključivo za prikupljanje donacija. Za svaku doniranu novčanicu bez obzira kolike vrijednosti bila dobivat će  se veseli kids stikeri.

Jedanaesti po redu Kid`s festival započet će u petak 6. juna u 16.00 sati,  šarenom kids paradom.  Polazište će biti ispred Katedrale, a svima koji će učestvovati u toj šetnji preporučuju da obuku što šarenije kostime ili odjeću. Vrata Kid`s festivala biće otvorena za sve od 14.00 sati, dok će se crtani filmovi emitirati od 18.00 sati. Zabava za djecu trajat će sve do 10. juna.

Specijalna gošća festivala biti će Mairead Maquire, dobitnica Nobelove nagrade za mir. Po prvi put 13. juna biće upriličena i manifestacija Kid`s Fest Banja Luka.

POGLEDAJ GALERIJU

Kao i svake godine tako i ove doprinos festivalu će dati glavni sponzor,  Raiffeisen banka koja u subotu 7. juna organizira Dan Rafe žirafe. “Drago mi je da će djeca bar na kratko zaboraviti na nesreću koja im se desila i da će im neko uljepšati jedan dan.” Kazao je direktor banke Michael Muller.

Poznati pjesnik Šimo Ešić na Dan Rafe žirafe prezentirati će Knjigometar,  odnosno kutiju dugu jedan metar u kojoj se nalazi deset knjiga. Ešić je kazao da bi se u subotu trebali mjeriti osmijesi i zagrljaji,  odnosno ono što nije mjerljivo materijalnim nego duhovnim.

Švicarski ambasador Andre Schaller  u znaku trenutne situacije u BiH istakao je i njihov moto “Zajedno možemo bolje”. Na svom štandu će mimo ostalog programa razgovarati na temu “Oprez od mina”. Njihov partner Karitas nastojat će da prisutne upozna s romskom kulturom.

Direktor Misije USAID-a u BiH, David Barth naglasio je kako je najava ove manifestacije gorko-slatka emocija zbog trenutne situacije u BiH. Preko 10.000 djece sa poteškoćama u razvoju ugroženo je poplavom. Kao novi član Kid`s festivala oformit će kutak za djecu s posebnim potrebama, kako bi i oni mogli uživati. U nedjelju će organizirati i pravi disko za djecu sa pravim DJ. Barth  je ponosan što su  postali novi članovi ove manifestacije i smatra da slogan “Zajedno smo jači” će živjeti i nakon Kid`s festivala.

Direktorica fondacije Out of area smatra da je pozitivna stvar elementarne nepogode to što su ljudi pomagali jedni drugima bez obzira ko su i šta su. Nije htjela pričati o radionicama, jer je smatrala da to nije ispravno zbog situacije.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, Irfan Nefić kazao je kako će se potruditi da, pri obavljanju svog posla prilikom očuvanja sigurnosti i zaštite djece, djeluju neprimjetno a da ujedno budu vrlo aktivni i druželjubivi s djecom.

Portparol NATO-a , Ines Kuburović kazala je da je Kid`s festival dokazao da stoji iza solidarnosti, te da NATO štab vjeruje da su djeca budućnost sigurnije i stabilnije BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.