Održana press konferencija o Romkinjama na Zapadnom Balkanu

Održana press konferencija o Romkinjama na Zapadnom Balkanu

U Sarajevu je danas održana press konferencija pod nazivom “Romkinje na Zapadnom Balkanu – priča o aktivizmu, solidarnosti i podršci” na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta pod nazivom „Aktivna inkluzija i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu“.

Na press konferenciji je predstavljen i kalendar aktivnosti povodom Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koji počinje 8. marta i traje do 8.aprila 2015. godine.

Projekat je prema riječima Sumke Bučan, direktorice organizacije CARE International Balkans, dao doprinos rješavanju konkretnih problema s kojima se Romkinje susreću poput obrazovanja, zdravstva, stambenog zbrinjavanja i podizanja nivoa ljudskih prava Romkinja te njihovoj vidljivosti.

Statistike su pokazale da je u ovom projektu učestvovalo ukupno 14.000 Romkinja i Roma, 23 Romkinje su obrazovane i razvile su vještine za političku participaciju. Također, dodijeljeno je 39 malih grantova romskim organizacijama u vrijednosti od po 3.500 eura u oblasti obrazovanja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, odnosno prevenciji rodnouslovljenog nasilja.

 U sve tri zemlje u kojima se odvijao projekat u protekle tri godine, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori zahvaljujući obrazovnim aktivnostima smanjen je broj prijavljenih slučajeva nasilja u romskim porodicama.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.