Održana premijera filma ”Bosanski ženski muslimanski obredi”
Foto: Sarjaevski.ba

Održana premijera filma ”Bosanski ženski muslimanski obredi”

Dokumentarni film o muslimanskim obredima bosanskih žena pod nazivom Bosanski ženski muslimanski obredi – učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu premijerno je prikazan sinoć u prepunoj sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu u organizaciji TPO Fondacije.

Film autorica doc. dr. Zilke Spahić Šiljak i prof. dr. Catharine Raudvere, nastao je u produkciji Copenhagen Univerziteta i uz pomoć Carslberg fondacije, govori o damama sarajevske mevludske tradicije kao što su bula Ramiza Šećerović, bula Enisa Meštrovac a posebno ističe rad hadži Aiša hanume Fočakovke i Medihi hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i  danas su jedine dvije žene sa završenom Medresom iz 1948. godine.

Zahvaljujući se prisutnoj publici na dolasku, autorica prof.dr. Catharine Raudvere istakla je da je snimanje filma bilo jedno dugo putovanje. “Veoma sam zahvalna što vam večeras možemo predstaviti naš film. U ovom procesu smo imali priliku upoznati zaista divne dame koje su sa nama nesebično podijelile svoje priče i iskustva. Mislim da ovaj film prikazuje jednu drugu stranu islama za razliku od percepcije zapadnog svijeta“, navela je Raudvere te se posebno zahvalila Copenhagen univerzitetu i Carlsberg fondaciji na podršci.

Naglašavajući da film prije svega ima obrazovni smisao, autorica doc.dr. Zilka Spahić Šiljak rekla je da se nada da će film primarno pogledati mladi ljudi iz BiH i inostranstva. “Ovaj film je jedno veliko svjedočanstvo o formalnom i neformalnom obrazovnju muslimanki u Bosni i Hercegovini. Ono nam donosi priču o tome kako su se sačuvali naši običaji i tradicija. Zbog toga se najviše nadam da će film pogledati i naši mladi ljudi“,  istakla je Spahić Šiljak.

Film će nakon ove premijere biti dostupan na zvaničnoj web stranici Copenhagen Univerziteta i u arhivskoj građi Bošnjačkog instituta – Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti, doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.