Održana debata na temu ‘Plenum možeš biti ti?!’
sarajevski.ba

Održana debata na temu ‘Plenum možeš biti ti?!’

Na debati koja je održana sinoć u prostorijama Mediacentra u Sarajevu, na temu „Mogućnost političke akcije u društvu spektakla: Plenum možeš biti ti“, učestvovali su Damir Arsenijević, Aldin Arnautović, Valentina Pellizzer i dr. Mario Hibert.

Debata je započeta videom o protestima koji su počeli početkom februara. Nakon što su građani šutjeli i više od 20 godina, došlo je vrijeme da se počnu buniti i boriti za svoja prava. Poslije Tuzle, Sarajeva i Mostara, građani ostalih bosanskohercegovačkih gradova su im se pridružili.

http://www.youtube.com/watch?v=zfK6pHCnJBA

Razgovor je bio fokusiran na kapacitete građanskih pokreta za komuniciranje postojećem medijskom okruženju u BiH.

Početak protesta izazvao je potpuni haos. Bili smo veoma kreativni. Imali smo sajt, fb, twitter. Spomenula bih IFM radio koji nam je ustupio prostor, kada niko nije htio. Imali su hrabrost i solidarnost. Čekali smo plenum da dobijemo neki mandat o čemu ćemo pisati. Web stranica je trebala da bude javni glas, sve ono o čemu se pričalo na plenumu“, rekla je Valentina Pellizzer, online aktivistkinja i feministkinja.

Komentarisali su i o tome koliko je sadašnji medijski sistem dostupan i otvoren za nove ideje koje su motivisane političkim i ekonomskim interesima vladajućih elita.

Aldin Arnautović, slobodni novinar, smatra da su mnogi javni emiteri tokom protesta bili prepreka objektivnom i tačnom informiranju građana.

Publika je bila usmjerena na određene strane, koliko su lažljivi novinari uspjeli, to nikad nećemo saznati. Ne treba zaboraviti ovo šta nam se desilo, trebamo iz toga izvući neke pametne pouke, a vjerujem da je i ovo jedna od velikih prilika“, rekao je dr. Mario Hibert.

Nakon saslušanog diskursa koji je trajao dva sata, publika se uključila u razgovor i postavljala pitanja učesnicima debate.

Debatu je organizovao Mediacentar i Frontline Cluba iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Opet Society Foundation London.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.