Protest “Sarajevo – Metropolama svijeta za Halep i Siriju“ održan je danas na platou ispred BBI centra u Sarajevu na kojem je veliki broj građana i građanki Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine pružio podršku narodu Sirije i Halepa te poslao poziv stanovnicima drugih evropskih i svjetskih metropola da se i sami priključe aktivnoj svjetskoj kampanji kojom se poziva na prekid ubijanja nedužnih civila.


Ovom prilikom, prisutnim građanima i građankama su se u ime organizacionog odbora koji sačinjavaju udruženja kulture, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i vjerske zajednice u BiH obratili gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, Franjo Topić (HKD Napredak), Savo Vlaški (Prosvjeta), Smirna Kulenović (Preporod i Krug 99), Eli Tauber (La Benevolencija) te građanka Sarajeva Saja Hasković koja je ispričala svoju potresnu priču iz perioda opsade Sarajeva kada je prisustvovala pogibiji svoje kćerke.

Jedinstvena poruka građana i građanki Bosne i Hercegovine, koja će se zvanično proslijediti svim ambasadama u BiH, NATO Savezu, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama, glasi:

Građani Sarajeva, svih vjera, nacija i svjetonazora današnjim skupom pozivaju sve druge gradove svijeta koji još uvijek vjeruju u zajedničku nam čovječnost, da dignu glas protiv ubijanja Halepa. Patnja tamošnjih civila ne može se više ignorisati niti se može ičim opravdati. Nema tog ideala ili “pravednog rata“, ma koliko svaka strana bila ubjeđena u ispravnost svoje borbe, koji vrijedi jednog nevinog života, jedne srušene škole ili u ruševinama zatrpane djevojčice.

Mi ne možemo učiniti mnogo da olakšamo patnju civila kojih je u ovom času u okruženju još oko 55 hiljada, a koji se nalaze pod opsadom bez hrane, vode i pod stalnim napadima, ali barem kao građani svijeta možemo dići svoj glas u pozivu da se zaustavi rat i ubijanje. Rat nikada nije bio rješenje. Na kraju će svi morati tražiti mirovno rješenje u pregovorima koji su jedini izlaz iz ove situacije.

Ovom prilikom apelujemo na sve one svjetske i regionalne moćnike koji preko sirijskog naroda vode svoje geopolitičke ratove da zaustave svoje armade i dotok oružja. Ne učine li to onda se sigurno mogu smatrati saučesnicima u zločinu, a mi kao svjetska javnost, ako nastavimo šutjeti postajemo saučesnici u zlu koje se nadvilo nad drevnim multietničkim i međukonfesionalnim gradom, draguljem naše zajedničke ljudske historije.

Kada je Sarajevo bilo pod opsadom braneći ideju suživota u različitosti, za njegove građane je šutnja mnogih bila gora od tutnjave granata. Svi smo tada govorili da ako ideje suživota u različitosti budu poražene u Sarajevu, to neće biti samo gubitak našeg grada i Bosne i Hercegovine nego će zlo podjela trijumfovati i prenijeti se na druge zemlje svijeta. Sarajevo se odbranilo, ali ta ideologija zla nije poražena i ona se sada širi Evropom i svijetom. Danas vidimo da podjele, mržnja i nepovjerenje trijumfuju i da nas guraju u strah i izolacionizam u kojem smo odrvenili na patnju Drugih.

Sa istih ulica Sarajeva koje su nekada ličile na današnje sokake starog dijela Halepa jasno poručujemo metropolama svijeta, da se danas ne ubija samo Halep nego naša zajednička humanost. Posljedice ćemo osjetiti svi, a dolazeće generacije nam neće moći oprostiti.

Sarajevo i njegovi građani osjećaju moralnu obavezu da ne dozvole da iko ikad više u tišini i daleko od očiju svjetske javnosti prolazi kroz ono kroz šta su oni prošli u 1425 dana najduže opsade grada u modernoj historiji čovječanstva.

Sarajlije najbolje znaju ne samo svu apsurdnost i besmisao rata nego i to da je naša globalna sigurnost zajednička i da živimo u takvom svijetu u kojem ili ćemo svi uživati u miru ili ga niko neće imati. Zato ne smijemo dozvoliti da nas strah koji se uvukao u naša srca zbog globalnih prijetnji i ekonomske krize sputa, da odustanemo od humanizma i ljudske suosjećajnosti.

Zato još jednom, uz zahvalu svima vam koji ste danas s nama i koji ste podržali ovaj skup, ponavljamo poziv Sarajeva gradovima svijeta, svima onima koji se nisu odlučili da ih tuđa patnja više ne boli,  dignite svoj glas u pozivu na zaustavljanje ubijanja u Halepu i Siriji.

Protest je prenosila uživo BHT1, dok je signal putem Al Jazeere Balkans otišao u svijet preko Al Jazeera Networka. Organizatori zahvaljuju građanima i građankama na dolasku i dostojanstvenom držanju tokom protesta kojim je poslana u cijeli svijet jedinstvena i važna poruka da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina protiv ubijanja nedužnih u Halepu i Siriji.