Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2016
Foto: SFF

Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2016

U 10. jubilarnom izdanju programa Talents Sarajevo učestvovat će ukupno 71 perspektivni glumac, režiser, direktor fotografije, filmski kritičar, producent i scenarista iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Osnovan u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, u proteklih devet godina Talents Sarajevo se isprofilirao u regionalni centar za upoznavanje i trening nadolazećih filmskih profesionalaca.

Talent kampus

Foto: SFF

Osim što povezuje mlade filmaše međusobno, ova platforma ima za cilj predstaviti im rad etabliranih profesionalca, informisati ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti te ih približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj sceni.

Talents Sarajevo 2016. nudi bogat Summit program, koji se sastoji od master-časova, moderiranih razgovora i interaktivnih panel-diskusija, upotpunjen laboratorijima za razvoj projekata PACK&PITCH i SCRIPT STATION, te studio programima i radionicama, namijenjenim pojedinačnim profesijama, kao što su ACTING STUDIO, CAMERA STUDIO, FILM STAGE STUDIO i TALENT PRESS.

Program, posebno osmišljen i namijenjen regionalnim filmskim nadama, kao i prisustvo renomiranih filmskih stručnjaka u svojstvu mentora i predavača Talents Sarajeva, razlog su evidentnog porasta interesovanja aplikanata. O tome najbolje svjedoči rekordan broj od 374 pristigle prijave na konkurs. Od zastupljenih polja djelovanja, u najbrojnije aplikante spadaju režiseri sa 168 pristiglih prijava.

Očigledan je trend rasta interesovanja i za učešće u programskom segmentu Pack&Pitch sa 19 prijava u 2014, 59 u 2015, na 78 u 2016. Ova programska cjelina namijenjena je režiserima i producentima, koji imaju priliku da, pod stručnim mentorstvom, nauče kako analizirati i pripremiti svoje projekte za pisane i usmene prezentacije pred žirijem, kolegama i profesionalacima iz filmske industrije.

Ovo je lista učesnika programa.

Pored Pack&Pitch-a, novonastala interdisciplinarna radionica pod nazivom Film Stage Studio, izazvala je interes scenarista i režisera da prijave dijaloške scene za potrebe treninga, baziranog na iskustvu procesa, u kojem će sudjelovati odabrani broj učesnika svih polja djelovanja zastupljenih programom Talents Sarajevo.

U posljednje tri godine zemlje sa najvećim brojem aplikacija su Turska, Grčka i Rumunija. Shodno prijavama, ove 3 zemlje donose najveći broj učesnika. Reputacija koju nosi novi rumunski val, grčka kinematografija apsurda te probuđen interes za filmsko djelovanje i inovativnost u filmskom izrazu nove generacije autora iz Turske, nalazi odjeka u pojačanom interesu mladih filmskih predstavnika ovih zemalja za učešće u programu Talents Sarajevo. Prosječna dob učesnika Talents Sarajeva u posljednje tri godine je 28-29 godina, dok broj žena učesnica ove godine nadmašuje broj muškaraca odnosom 41/30.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.