Obilježeno 30 godina od smrti Emerika Bluma
Foto: Novosarajevo.ba

Obilježeno 30 godina od smrti Emerika Bluma

Na današnji dan prije 30 godina, 24. juna 1984. godine preminuo je Emerik Blum, jedan od utemeljivača i prvi direktor firme Energoinvest, te jednog od najznačajnijih gradonačelnika u historiji grada Sarajeva.

Rođen je 1911. godine u Sarajevu, a školovao se u Češkoj. Nakon što je diplomirao elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Pragu vraća se u Sarajevo.

Zajedno sa Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem je pokretač Collegium Artistucuma.

Danas su delegacije Energoinvesta i Općine Novo Sarajevo, položile cvijeće na spomen-bistu ispred poslovne zgrade Energoinvesta u ulici Hamdije Čemerlića broj 2, i tako odali počast ovom velikom čovjeku, vizionaru i vitezu Legije časti, čije ime nosi i jedna od ulica na Grbavici.

Godine 1941. uhapšen je i odveden u logor Jasenovac, gdje je kao zatvorenik-inženjer održavao električnu centralu. Iz ovog zloglasnog logora je pobjegao 1944. godine.

Poslije Drugog svjetskog rata bio je načelnik u Ministarstvu industrije i rudarstva Bosne i Hercegovine, generalni inženjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade FNRJ, pomoćnik ministara Elektroprivrede, predsjednik Komiteta za elektroprivredu… Jedan je od osnivača preduzeća Elektroprojekt (1951), iz kojeg uskoro nastaje regionalni gigant Energoinvest koji je djelovao u cijelom svijetu.

Stipendirao je i školovao stručnjake raznih tehničkih profila i uveo stalnu praksu specijalizacije domaćih stručnjaka u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama.

Osnovao je Laboratorij za zavarivanje i defektoskopiju (1954) da bi formirao i društvo za zavarivanje u BiH i školu zavarivanja. Laboratorij je priznat od jugoslovenskog LOYD-a registra brodova, germanskog LOYD-a i postao redovni član Međunarodnog instituta za zavarivanje u Parizu. Švedska firma ACEA-ATOM je zaključila ugovor sa Energoinvestovim insitutom za ispitivanje gorivnog elementa za nuklearna postrojenja (1970).

Emerik Blum je bio gradonačelnik u doba najvećeg procvata Sarajeva, u periodu od 1981. do 1983. godine.

Umro je 24. juna 1984. godine, nakon što je završio svoje poslijednje poslove u odboru za organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.