Novu Opremu za dijagnostiku tuberkuloze dobilo 15 laboratorija u BiH
FOTO: undp.org

Novu Opremu za dijagnostiku tuberkuloze dobilo 15 laboratorija u BiH

FOTO: undp.org

FOTO: undp.org

Laboratorijska oprema za dijagnostiku tuberkuloze vrijedna više od milion KM je ove sedmice isporučena u 15 laboratorija širom Bosne i Hercegovini, saopćeno je iz UNDP-a.

Nabavka opreme je finasirana sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije u okviru UNDP-ovog  projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini”.

Nova oprema će omogućiti kvalitetniju i efikasniju dijagnostiku, upotpunjavanje preporučenih mjera prevencije i kontrole infekcije Svjetske zdravstvene organizacije, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta usluga laboratorija prema krajnjim korisnicima.

Danas, građani Bosne i Hercegovine dobijaju isti kvalitet usluga u oblasti dijagnostike i tretmana tuberkuloze, kao i građani zemalja Evropske unije.

Od 2008. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je zahvaljujući sredstvima Globalnog fonda unaprijedio rad laboratorija, osigurao dodatnu edukaciju laboratorijskog osoblja i omogućio da njihov rad bude u skladu sa međunarodnim preporukama i standardima Evropske unije.

Projekat “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini” sprovode Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenje/Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta, uz podršku UNDP-a.

Projekat je finansiran sredstvima konsolidiranog granta Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Novu laboratorijsku opremu dobili su Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu “Podhrastovi” Sarajevo, UKC Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Kantonalna bolnica Zenica,Kantonalni medicinski centar “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću, Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, Bolnica Brčko, Dom zdravlja Velika Kladuša, u Banjoj Luci Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske i Klinički centar, Bolnica Istočno Sarajevo, Bolnica Doboj , Univerzitetska bolnica Foča, Bolnica Bijeljina i Opšta bolnica Prijedor.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.