Novo obdanište u prostorijama ŽIŠ-a
ŽIŠ, Željeznički školski centar

Novo obdanište u prostorijama ŽIŠ-a

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo podržalo je inicijativu Općine Novi Grad i dalo saglasnost da se u neiskorištenom prostoru doma za smještaj đaka Željezničkog školskog centra formira obdanište.

Potvrdio je ovo ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, nakon sastanka spredstavnicima Općine Novi Grad, i dodao da je objekat u vlasništvu resornog ministarstva, te je svima u interesu da se već od septembra u njemu formiraju dvije odgojne grupe za naše najmlađe.

Na sastanku je najavljeno da će u narednom periodu Općina Novi Grad započeti radove na adaptaciji i prilagođavanju prostora potrebama vrtića. Realizacijom ovog projekta, stanovnici naselja Sokolje, Briješće, Boljakov i Buča Potok dobit će prostor za boravak svoje djece.

“Obzirom da na području Novog Grada nedostaje kapaciteta u vrtićima, te da na prostoru od Sokolja do Buča Potoka nema niti jedan vrtić, Općina je krenula u rješavanje tog pitanja, kako bi se taj problem umanjio, ali i rasteretili drugi vrtići u Novom Gradu”, pojasnio je ovom prilikom pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Taib Delalić.

Naveo je da je ministar Kazazović dao saglasnost da se krene sa adaptacijom objekta, jer je općina već obezbijedila potrebna sredstva za tu namjenu, kao i dokumentaciju, te se nada da će vrlo brzo pristupiti realizaciji ovog vrlo važnog projekta.

“U objektu Željezničkog školskog centra, gdje se nalazi dom za smještaj đaka, ima dovoljno kapaciteta za formiranje više odgojnih grupa, jer se jedan broj učionica ne koristi. Ono što je najvažnije je da je lokacija izuzetno pogodna za sve roditelje. Nalazi se uz glavnu saobraćajnicu, ima dovoljno parking mjesta, zelenih površina, a u planu je postavljanje i mobilijara za dječije igralište u parku ispred same zgrade”, istakao je pomoćnik Delalić.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.