Novi trolejbusi na sarajevskim ulicama početkom iduće godine
Foto: Vlada KS

Novi trolejbusi na sarajevskim ulicama početkom iduće godine

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa.

“Kao što smo i obećali početkom 2019. godine, u prvom dijelu našeg mandata, da ćemo uraditi sve da poboljšamo javni gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo, posebno kroz nabavku ekološko prihvatljivih prijevoznih sredstava, dočekali smo dan da potpišemo ugovor za nabavku novih trolejbusa”, rekao je ministar Šteta.

Prvi trolejbus bi trebao biti isporučen u decembru 2021. ili januaru 2022. godine, a kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022. godine.

“Osim nabavke novih trolejbusa, idemo u proširenje trolejbuske mreže do Vogošće. Očekujemo da ćemo u ovoj godini raspisati tender, izabrati izvođača radova, i do 2022. godine završiti posao. Nakon toga ćemo nabaviti dodatnih 10 trolejbusa, kako bi imali ‘ vozni park’ od 35 vozila”, najavio je ministar Šteta.

Trolejbusi visoke kvalitete i udobnosti

Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije.

Riječ je o jednoj od vodećih proizvođača vozila za javni prevoz na električni pogon u Istočnoj Evropi. Kompanija, pored trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Vozila ove kompanije se voze u gradovima kao što je Moskva, St. Petersburg, te u mnogim drugim gradovima iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza i Južne Amerike.

Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 eura.

Model koji je ponuđen za Kanton Sarajevo je model posljednje generacije.

Vozila će imati minimalno 35 mjesta za sjedenje i minimalan kapacitet od 130 putnika. Ovi trolejbusi će imati mogućnost vožnje sa punim kapacitetom bez napojne, kontaktne mreže, u dužini od minimalno 10 kilometara.

Novi niskopodni trolejbusi, koji će biti pod trogodišnjom garancijom, bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osobama sa invaliditetom, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem, LED displejima i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.

Foto: Vlada KS

U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza videosadržaja.

Putničke stolice će biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje. Također je najavljeno da je riječ o veoma ugodnim trolejbusima koji neće stvarati buku.

U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za videonadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja videozapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.

Pored unapređenja komfora prijevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno će biti smanjena emisija ugljen monoksida, budući da će vozila biti u potpunosti na električni pogon, poručuju iz Vlade Kantona Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.