Nedjelja kad je Hase odigrao posljednji meč
Foto: Historija.ba

Nedjelja kad je Hase odigrao posljednji meč

Na današnji dan 16. oktobra 1967. godine na riječkoj Kantridi, legenda sarajevskog fudbala Asim Ferhatović Hase odigrao je posljednji profesionalni meč.

Susret se igrao u okviru osmog kola Prve savezne lige, a Sarajevo je odlično otvorio taj meč.

Ferhatović je u 3. minuti proigrao Fazlagića koji ubacuje za Vahidina Musemića koji glavom pogađa za vodstvo tima s Koševa.

Dakle, nije to bilo majske nedelje na Koševu protiv Osjeka, kako kaže pjesma Zabranjenog pušenja, već je Hase 16. oktobra 1966. godine na Kantridi upisao posljednji zvanični nastup za Sarajevo.

Samo desetak minuta kasnije jedan domaći igrač oštro startovao na Ferhatoivća koji je zbog povrede morao napustiti teren.

Vraćao se Hase treninzima u nekoliko navrata, ali zbog bolova u koljenu nikada više nije zaigrao za Sarajevo.

Legendarni igrač Sarajeva zbog povrede nije mogao na teren čak ni u oproštajnoj utakmici koju su priredili iz Uprave kluba, u posljednjem kolu kada je na Koševu gostovao zenički Čelik.

Asim Ferhatović Hase je rođen 24. januara 1933. godine, u Sarajevu, a ostao je upamćen kao najbolji strijelac Sarajeva svih vremena, s tačno 100 postignutih golova u zvaničnim utakmicama.

Preminuo je u noći sa 24. na 25. januar 1987. godine. Njegovo ime danas nosi stadion Koševo, ulica u sarajevskom naselju Koševo, memorijalni malofudbalski turnir…

https://www.youtube.com/watch?v=fXmsAtj61Ys


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.