Napokon počinje gradnja državnog zatvora
Foto: mpr.gov.ba/

Napokon počinje gradnja državnog zatvora

Na području općine Istočna Ilidža, u blizini Vojkovića, danas počinje počinje izgradnja državnog zatvora, čiji je kapacitet 300 zatvorenika i 50 pritvorenika.

Vrijednost izgradnje ove prve kaznene ustanove u Bosni i Hercegovini koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih osoba, je 39,6 miliona eura, a rok za završetak radova je dvije godine.

Na visokosigurnosne sisteme će biti utrošen najveći dio novca. Kada bude završen, u ovom zatvoru, na čiju izgradnj se čeka od 2006. godine, će kaznu izdržavati ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

Kompleks će, kako je najavljeno, zauzimati blizu 24 hiljade kvadratnih metara zemljišta, i u njemu biti mjesta za 348 osuđenika i pritvorenika Suda BiH. To će rasteretiti druge kazneno-popravne ustanove i omogućiti resocijalizaciju osoba osuđenih za lakše oblike kriminala. Kada bude završen, u ovom zatvoru, na čiju izgradnj se čeka od 2006. godine, će kaznu izdržavati ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala. Na izgradnju ovog zatvora čeka se od 2006. godine. Svaki zatvorenik trebao bi imati ćeliju površine 22 metra kvadratna.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.