Foto: Prt.Scr

Foto: Prt.Scr

Gotovo 100 hiljada ljudi prenoćilo je u središtu ukrajinskog glavnog grada Kijeva i dalje protestirajući protiv predsjednika Viktora Janukoviča.

Nakon jučerašnjih krvavih nereda u središtu glavnog ukrajinskog grada u kojem su se sukobili demonstranti i policija, protestnici protiv ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča prenoćili su na glavnom gradskom trgu. Postavili su nekoliko stotina šatora, a grijali su se uz pomoć vatre, piše CNN.

Vođa demonstranata Vitalij Kličko pozvao je na smjenu vlasti i predsjednika Viktora Janukoviča koji je, umjesto sporazuma o saradnji s Evropskom unijom, potpisao ugovor kojim zemlju približava Rusiji.

-Nećemo otići s trga dok Vlada i predsjednik ne daju ostavke – poručio je Kličko.

Službeni podaci govore kako je najmanje 15 policajaca i 53 demonstranta ozlijeđeno u jučerašnjim neredima. Protestnici su na policijski kordon krenuli bagerom, gađali ih raznim predmetima te ih povremeno mlatili palicama, dok je policija povremeno odgovarala suzavcem i šok bombama.

-Ne smijemo biti isprovocirani. Promijenit ćemo vlast na civiliziran način. Naš današnji protest je miroljubiv – poručio je jučer Kličko.

Protestnicima u Kijevu pridružuju se i stotine građana Lavova koji su već počeli pristizati, piše Reuters. Aktivisti su organizirali više od 20 autobusa i stotinu privatniha utomobila koji će prevoziti demonstrante do glavnog grada.

-Razlog odlaska u Kijev je vrlo jednostavan – borba za naša prava, prava mladih, žena. Odlazimo u Kijev kako bismo pružili podršku demonstrantima i osigurali im zaštitu ako je potrebno – poručio je Andrij Kornat, vođa lalovskih protestnika, prenosi Dnevnik.hr.