Na današnji dan rođena legenda sarajevskih derbija – Asim Ferhatović Hase
Foto: Historija.ba

Na današnji dan rođena legenda sarajevskih derbija – Asim Ferhatović Hase

Na današnji dan, prije 81. godinu, rođen je Asim Ferhatović Hase, legenda FK Sarajeva, ali i bosanskohercegovačkog fudbala.

Hase je rođen u Sarajevu, 24. januara 1933. godine, a član FK Sarajevo postao je 1948. godine. U bordo dresu je odigrao preko 600 utakmica i postigao oko 400 golova. Za Sarajevo je debitovao 1952. godina na utakmici sa Zagrebom. Hase je godinama bio najbolji fudbaler Sarajeva, ali i pored toga nije našao mjesto u reprezentaciji Jugoslavije za koju je odigrao samo jednu utakmicu. Sa svojim Sarajevom je osvojio titulu prvaka Jugolsavije 1967. godine.

Hase je poseban motiv uvijek imao protiv velikog rivala Željezničara, i upravo za vrijeme njegovog igranja, Sarajevo je obično bilo bolji rival na derbiju. Od trinaest Hasetovih derbija, bordo klub je slavio šest puta, pet susreta je završeno remijem, dok su plavi s Grbavice slavili samo dva puta. Ferhatović je u vrhu liste najboljih strijelaca na derbijima Sarajeva i Želje. Prvo mjesto dijeli sa Dželaludinom Muharemovićem.

Ilustracija: Sarajevski.ba

Ilustracija: Sarajevski.ba


U njegovo ime, svake godine se održi malonogometni turnir.

Za Haseta su vezane brojne legendarne anegdote. Pričalo se po gradu na Miljacki da je Hase predriblao pola protivničkog tima, došao do gol linije, a zatim se okrenuo selektoru, nabio loptu i rekao: ‘E, haj’ ga sad ti daj! Neki kažu da pjesma Zabranjenog Pušenja “Nedjelja kad je otišao Hase” nije uopšte njemu posvećena, ali i pored toga, prva asocijacija na tu pjesmu je legenda Sarajeva, Asim Ferhatović. Još jedna legendarna anegdota je vezana za Haseta, iako neki pričaju da je u originalu anegdota vezana za Ivicu Osima. Naime, komentator Mirko Kamenjašević je na jednoj utakmici prilikom komentarisanja izjavio: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”

Asim Ferhatović je preminuo 25. januara 1987. godine u svom Sarajevu. Njegov duh i danas živi glavnim gradom, a navijači Sarajeva svaku utakmicu se prisjete svoje legende. Naš najveći stadion nosi njegovo ime, baš kao i ulica nedaleko od stadiona.

http://www.youtube.com/watch?v=daSV79hFBJU


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.