Na današnji dan prije 519. godina rodio se Sulejman I Veličanstveni
Sulejman I Veličanstveni

Na današnji dan prije 519. godina rodio se Sulejman I Veličanstveni

Na današnji dan 1494. godine, rođen je jedan od istaknutih Osmanskih vladara, Sulejman I Veličanstveni. Nakon smrti svoga oca, Sultana Selima I, 1520. godine Sulejman dolazi u Carigrad, preuzima vlast i postaje 10. sultan Osmanskog carstva (20.09.1520.). Ova velika odgovornost pripala mu je u njegovoj 26. godini. Vladao je narednih 46. godina (do 1566.) i za to vrijeme donio mnoštvo novih zakona i izgradio veliki broj mostova, džamija, biblioteka i drugih građevina.

Mletački poslanik Bartolomeo Contarini opisao je sultana na sljedeći način: “Star je 26 godina, visok, žilav i nježnog tena. Vrat mu je malo predugačak, lice usko, a nos orlovski. Ima naznaku brkova i malu bradicu. Unatoč tome, ugodne je vanjštine, premda mu je koža sklona bljedilu. Kažu za njega da je mudar gospodar i da voli učenje. Svi se nadaju dobrom od njegove vladavine.”

Poznat je po pravednosti i dobroti, ali je bio i najznačajniji vladar koji je učestvovao u deset vojnih pohoda u Evropi i tri u Aziji. Za vrijeme njegove vladavine Osmansko carstvo dosegnulo je svoj vrhunac. Osvojio je Rhodos, Beograd, pobijedio u Mohačkoj bici, anektirao sjeverne dijelove Afrike, osvojio Transilvaniju. Njegov život i ujedno posljednja bitka okončana je 6.9.1566. godine u vojnom pohodu na grad Seged.

Neke od najznačajnijih građevina, u Bosni i Hercegovini, koje su ostale iza njega su Stari most (1557.-1566.) i Karađozbegova džamija u Mostaru, te Aladž džamija u Foči (1550. – 1551.)

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.