Sjećanje na velikog bosanskohercegovačkog putopisca Zulfikara Džumhura
Foto: Historija.ba

Sjećanje na velikog bosanskohercegovačkog putopisca Zulfikara Džumhura

Zulfikar Džumhur bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista preminuo je na današnji dan prije 25 godina u Heceg Novom.

Zulfikar Džumhur rođen je u Konjicu 24. septembra 1920.godine, a poticao je iz stare ulemanske porodice. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, dok je višu gimnaziju završio u Sarajevu.

Studirao je na Likovnoj akademiji u klasi Petra Dobrovića, a prve crteže objavio je u Narodnoj armiji 1947. godini. Od tada je suruđivao kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Politici, Oslobođenju itd.

U svom životnom vijeku objavio je više od 10.000 karikatura. Također pisao je scenarije za više kratkih i tri za igrane filmove.

Uradio je 35 scenografija za pozorište, a u posljednjoj deceniji života radio je kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje, na sarajevskoj televiziji.

Njegova najznačajnija djela su: “Nekrolog jednoj čaršiji”, “Pisma iz Azije” (1973.), “Hodoljublja” (1982.), “Putovanja bijelom lađom” (1982.), te “Pisma iz Afrike i Evrope”.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.