Na današnji dan, prije 10 godina, obnovljen Stari most
FOTO: Denis Ruvić

Na današnji dan, prije 10 godina, obnovljen Stari most

Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve. Most je djelo čuvenog turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u periodu 1557.-1566. godine.

Most je čvrsto stajao 427 godina, sve dok ga nisu u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, 09. novembra 1993. godine srušile snage HVO-a.

Rušenje Starog mosta bio je dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara. Dan ranije, 08. novembra 1993.godine, HVO je započeo s kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, što je okončano sutradan njegovim konačnim rušenjem.

Most je u potpunosti rekonstruiran 2004.godine, a među donatorima su bile turska i italijanska vlada, a u julu 2004. godine uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Zanimljivosti

Prije izgradnje Starog mosta u Mostaru je postojao most koji je bio lošeg kvaliteta, drvene konstrukcije, istrošen, na lancima i koji se prilikom prelaza treso. Zbog svega toga građani Mostara zamolili su sultana Sulejmana Veličanstvenog da izgradi novi kameni most.

Projekt mosta je bio dat, istanbubulskom arihtekti i učeniku čuvenog mimara Sinana, mimaru Hajrudinu. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije no što su podizane skele, iz straha od Sulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikad raspao. Međutim, nema ni podatka da je Hajrudin ikad vidio svoj most, a umjesto Hajrudina, izvodač gradnje mosta bio je lokalni čovjek, Mehmed Karađoz.

 Sam most u historiji je bio zvan “Novi”, “Sultana Sulejmana”, “Veliki” i “Stari”.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.